Legendă şi tradiţii de Sfântul Ştefan!

În fiecare an, în cea de-a treia zi de Crăciun, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan, care este primul creştin care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos.

Ştefan a stârnit mânia evreilor care l-au prigonit şi l-au acuzat că strică Legea lui Moise. Cu toate argumentele solide, alese din scripturi,  arhidiaconul Ştefan nu i-a convins că are dreptate. Alungat din cetate şi lovit cu pietre, acesta s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. În pragul morţii, el a avut viziunea că cerurile s-au deschis, iar Hristos şedea la dreapta lui Dumnezeu.  Strivit de pietre, Arhidiaconul Stefan a îngenuncheat şi cu braţele întinse sub forma de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împărăţia lui. Cu ultimele puteri, Stefan i-a cerut acestuia să-i ierte pe ucigaşii lui.

De această zi se leagă multe tradiţii, una dintre ele fiind aducerea în casa celor care se judecă şi care au probleme a unei icoane cu Sfântul Ştefan. De asemenea, în unele zone, în ziua de 27 decembrie se împart mucenici cu miere şi nucă.  În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro