Laboratorul de conservare-restaurare, din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, are nevoie de aparatură nouă și modernă, pentru a putea realiza cu succes activitatea de restaurare a pieselor de patrimoniu care ajung în acest loc al „renașterii” lor, dacă îl putem numi așa.
Aici își desfășoară activitatea 11 specialiști, dintre care șase sunt conservatori, iar cinci restauratori.
În cadrul unei conferințe de presă susținută de reprezentanții Complexului Muzeal Curtea Domnească, Daniela Iamandi, a declarat că ar fi nevoie de un microșablator, un compresor silențios și un termocauter, pentru refixarea stratului pictural pe piesele din lemn. Costul acestor aparate s-ar ridica la 25.000 de lei.
Directorul CNMCD, Ovidiu Cârstina, spune că aparatura va fi achiziționată din banii strânși de Complexul Muzeal, în următoarele luni, de pe urma turiștilor care vor veni la Curtea Domnească: „Aceste aparate de care avem nevoie au fost incluse în lista de investiții a muzeului pentru anul 2015, listă care a fost aprobată de Consiliul Județean, urmând ca în momentul în care din venituri proprii vom avea banii necesari, să achiziționăm aceste bunuri și să întărim, astfel, din punct de vedere tehnic, laboratorul de restaurare al muzeului”.
În anul 2014, au fost restaurate în acest laborator 25 de piese din metal, bronz și fier, descoperite la Curtea Domnească, 10 vase ceramice, 5 piese de mobilier, care vor merge la Muzeul de Etnografie din Pucioasa, a cărei colecție va fi reamenajată în curând, două defense de mamut, din colecția de preistorie, două iatagane, din colecția arme, trei piese din colecția de artă decorativă, cinci din colecția cult religios și 12 piese din colecția metale. O parte dintre acestea se află deja expuse la muzeele din oraș.
În perioada următoare, principala preocupare a laboratorului de restaurare-conservare și a specialiștilor Complexului Muzeal Curtea Domnească este aceea de a realiza colecția ce va fi expusă la Palatul Brâncovenesc, a cărei restaurare se realizează în acest moment și care ar trebui să fie gata până în toamna acestui an.