kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Pelerinaj la Knock, locul sfânt al Irlandei sau bătând la poarta raiului 

Există locuri, obiective de vizitat care par, poate, inaccesibile datorită climei și, de multe ori, pare că o excursie oricât de scurtă nu își are rostul pe această insula bătută de ploaie și vânt. Sunt însă locuri, deși pare incredibil, care fac ca această insula să fie mai importantă decât orice sejur all inclusive într-o țară mediteraneană sau ecuatorială. Un astfel de loc este Knock, un sat undeva în nord-vestul Irlandei, unde vremea se schimbă repede și unde ploaia și vântul pot fi constante. Knock este un loc deosebit, unic. Nu are hoteluri all inclusiv și nici spa, deși din punct de vedere hotelier nu o duce rău deloc, nu are aquapark, nu are castele sau palate, nu are dolmene sau orice altceva care ți-ar putea atrage aparent atenția. Knock însă este numit „Lourdes” al Irlandei, este un renumit loc de pelerinaj în Irlanda, probabil cel mai faimos care adună turiști, pelerini, credincioși din toată lumea în fiecare lună.
Care este povestea acestui loc de pelerinaj? În 1879 la Knock mai mulți săteni au fost martorii unei apariții. În jur de 15 oameni au văzut apariția Fecioarei Maria, a Sfântului Iosif și a Sfântului Apostol Ioan și a Mielului pe altar în spatele bisericii. Sătenii s-au asigurat că apariția era reală și nu un grup statuar. Cei trei sfinți și Mielul de pe altar erau înconjurați de lumină într-o noapte întunecată și ploioasă. Ceea ce face această apariție diferită de cea de la Fatima, Lourdes sau Medjugorje este aparenta lipsă a unui mesaj către credincioși. Mesajul este unul non-verbal, oamenii sunt chemați la rugăciune de către Fecioara Maria, care se roagă în permanență, și Sfântul Iosif, care ii aduce un omagiu, și sunt chemați să primească cuvântul Domnului de către Sfântul Ioan Evanghelistul, care poarta o carte pe braț, iar Mielul este acela din Apocalipsă care desface cele 7 peceți. „Fericiți cei chemați la ospățul Mielului”, ii spune Christos Sfântului Ioan în Apocalipsa. Este evident Mielul sacrificial, un simbol al Lui Iisus. Fecioara Maria, la fel ca și Sfinții Iosif și Ioan, este înveșmântată în alb și poartă pe cap o coroană de aur, împărătească, așa cum este arătată și în Apocalipsă, privind către cer, rugându-se. Bineînțeles că mărturiile au fost supuse mult timp investigațiilor, iar după ce fiecare mărturie a fost reluată și coroborată cu alte mărturii și nu au existat contradicții, au apărut și miracole, apariția a fost acceptată. Sunt multe cazuri de vindecare inexplicabile, iar pe peretele interior al bisericii, în urma apariției, o parte este asemenea marmurei însă materialul nu a fost identificat nici până astăzi.
Deși locul este vizitat de mult timp, satul și locul apariției a fost dezvoltat în urmă cu 50 de ani de către Monseniorul Horn, un episcop care a considerat că întâi trebuie să se asigure că sătenii nu duc lipsă de nimic și apoi poate să construiască în jurul acelui loc. După ce s-a implicat personal în bunăstarea sătenilor, Monseniorul a ridicat o basilică rotundă cu elemente moderne dar și romanice, bizantine și chiar gotice medievale, un loc de rugăciune și meditație în spatele bisericii, unde avusese loc apariția, o capelă de conciliere, centre de vocație, centre de ajutor pentru cei cu adicții. Dacă în general irlandezii sunt deschiși și sociabili, la Knock aceste calități iau amploare. Deși vremea în Knock este destul de nefavorabila, oamenii sunt diametral opuși climei, sunt gata să ajute, să vorbească cu tine, să-ți ofere ajutor sub o formă sau altă.
Apariția a avut loc într-o perioada în care. deși ieșiseră din Marea foamete a anilor 1840 și din Era penală în care catolicismul era interzis. majoritatea irlandezilor trăiau în sărăcie și erau chiar în propria țară cetățeni de gradul doi. Această apariție celestă, apocaliptică, intr-un sat sărac din nord-vestul Irlandei este acum cunoscută de creștinii și, în general, turiștii din toată lumea. Este probabil unul dintre puținele sate din lume care au un aeroport. Vara, acest loc devine mai populat decât multe destinații de vacanță cu pelerinii din America, India, Asia de Est, Africa și Europa. Este foarte greu să explici cuiva de ce alegi să te duci într-un astfel de loc, un sat mărunt din Irlanda, unde vremea este neprietenoasă. Nu poți decât să-l vizitezi că să înțelegi de ce atât de mulți oameni aleg să fie acolo. Nu cred că trebuie să fii neapărat credincios, că trebuie să ții post sau să mergi Duminică de Duminică la biserică și să îți porți insigna de bun creștin pe piept. Nu, poți veni aici în orice stadiu al vieții te-ai afla și de orice denominațiune ai fi. Trebuie doar să fii curios și să înțelegi că pacea pe care o cauți nu vine decât de la Dumnezeu, iar după ce o vei afla, vei mai dori să zăbovești într-un astfel de loc sfânt, încă o zi, încă un weekend, o săptămână, o luna, un an, pentru totdeauna.

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media