kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

JUNIOR DE WORCESTER – Mihai Bogdan VLĂDUCĂ: Crăciunul prin străini

A venit într-un sfârşit şi această mult aşteptată sărbătoare şi odată cu ea, un grozav cadou: reîntoarcerea gazetei noastre. Va daţi seama că bucuria mea a fost egală cutristeţea avută atunci când s-a anunţat încetarea ei (dacă nu chiar mai mare). Bine, zic eu că a început acum sezonul crăciunului, dar pe meleagurile anglo-saxone,sărbătoarea a fost inaugurată acum mai multă vreme. Mai exact din 1 noiembrie. Dap, aţi citit bine, sfârşitul Halloween-ului marchează oficial începutul perioadei desărbători. Şi nu, nu mă refer doar la produsele promoţionale marca “Ho ho ho” ce au împânzit rafturile magazinelor ci chiar şi la decoraţiunile primăriei, nu mai spun că târgul tradiţional nu numai că a început dar s-a şi sfârşit acum vreo două săptămâni. Încântător nu?

În orice caz, trebuie să ajungi în occident ca să vezi cât de tradiţională e ţara ta. Ştiu că se spune că romanul atunci când petrece mănâncă şi că la noi, orice sărbătoare înseamnă bairam şi-atât. Dar ceea ce oamenii nu realizează este că, acasă, chiar cu mâncatul asta, sărbătorile îşi păstrează semnificaţiile. De crăciun întâi s-a născut Iisus şi abia apoi vine moşul, pe când aici, în Anglia..doar vine moşul. Acest moş roş, care nu are o poveste sau vre-o motivaţie reprezintă bucuria comercialului. Chestie luată de la americani şi răspândită cu success în întreaga lume, Moş Crăciun înseamnă profit. Ultimul, şi de multe ori cel mai mare profit din an. Apropo, de ce credeţi că Moş Crăciun e îmbrăcat în roşu? Va spun eu, până în anii ’60, Moşu’ era verde, însă Coca Cola l-a preschimbat pe bătrân în roşu pentru a purta culoarea companiei. Nu ştiaţi? E, ştiţi acum. Vine Moş Coca-cola pe 25.

E bineînţeles şi aici timpul cinei tradiţionale de crăciun. Asa ca m-am gandit sa va zic cateva  lucruri despre craciunul britanic. In primul rand carnea de porc este înlocuită cu cea de curcan iar cozonacul este înlocuit de Christmas Pudding şi Mince pies. Nişte dulciuri traditionale, extrem de dulci, şi pline cu stafide şi scorţişoară. Şi apropo, poate vreţi să gustaţi şi o reţetă “tradiţională britanică” acasă. Luaţi nişte jumări de porc şi botezaţi-le “Cracklings”. Eu când am ajuns aici am zis că nu mai mănânc jumări până vin acasă, dar de unde, le găseşti în magazin, ambalate, la raionul de chipsuri. Eu cam atât am să va zic despre crăciunul britanic. Nu va temeţi, din partea asta, n-aţi pierdut nimic.

Salutări din însorita Anglie, unde zăpada e înlocuită de nori ocazionali.

 

MIHAI BOGDAN VLĂDUCĂ este student la Universitatea din WORCESTER, absolvent 2013 de CARABELLA și viitor specialist în afaceri…

 

Citeşte şi

Roman foileton, NERO, BRAC  GERMAN, episodul 13 …

LA BORTA  RECE, cu domnul Radu PĂRPĂUȚĂ, un răsfăț stilistic de sfârșit de an…

SUBSTITUIRI, cu doamna Dana  NEACȘU,  un serial excepțional, într-o confesiune tulburătoare…

SOVIANYSME, cu Octavian  SOVIANY…

Un mare regizor, Constantin VAENI și rubrica sa ÎN  CALEA  LUPILOR  DE  IERI  ȘI  DE  AZI…

Desigur, o bogată  PICĂTURĂ  CHINEZEASCĂ…

MELANCOLII, cu doamna Constanța  POPESCU…

JI-PISME  DE  SÂMBĂTĂ, poeme altfel, de Puiu JIPA…

JUNIORI  DE  CARABELLA, despre draga de  școală, cu  Marius  Alexandru  DINCĂ…

CORESPONDENȚE  SUBIECTIVE, cu domnișoara  Erica  OPREA…

POMPIJIPISME și interferențe metaforice…

LONDRA  LA  PAS,  cu Cristian  Gabriel  GROMAN  și dorul lui de casă…

Scriitorul  târgoviștean  Ioan  VIȘTEA,  cu RAFTUL  CU  PROZĂ  SCURTĂ…

Marele actor  Puiu  JIPA și rubrica sa  AȘA  O  LIPSĂ  DE  INCULTURĂ…

CULTURA  LA  MARGINEA  ȘOSELEI  și Teodor  Constantin  BÂRSAN…

Domnul profesor  Petre  STOICA și  STRATEGII  DE  DISTANȚARE…

JUNIORI  DE  CARABELLA, cu domnișoara Daria STEMATE…

Domnișoara  Ioana  PIOARU și  rubrica ei  LECȚIA  DE  ZBOR…

Doamna profesoară  Alexandra  VLADOVICI  BÂRSAN  și  REFLECȚII  PEDAGOGICE…

REFLECȚII  MINORE, cu domnul profesor  Alexandru  IACOB…

CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE, cu doamna profesoară  Mihaela  MARIN…

Domnișoara Alexandra  MOCANU  și  rubrica  ei  STUDENȚEȘTI…

Doamna Dana NEACȘU, doctor în filosofie, cu  AMERICA  LA  NOI  ACASĂ, direct din New York…

CULTURA  ONLINE, rubrica domnului profesor  Daniel  TACHE,  doctor în filologie…

TERAPII  ÎNGÂNDURATE, cu scriitorul Ioan VIȘTEA…

CULTURA URBANĂ, cu domnul doctor în filosofie  Pompiliu  ALEXANDRU…

CULTURĂ  ȘI  ISTORIE, cu doctorul în istorie  Radu  STATE…

Doamna Mariana OPREA STATE și rubrica ei, ARTIFICII  DE  LÂNGĂ  SERELE  CU  FLORI…

 Radu  GEORGESCU și rubrica sa  CULTURA  GLOBALĂ…

PLIMBĂRI  BUCUREȘTENE, cu domnișoara Cătălina  CRISTACHE…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media