kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

INVITAȚIILE LA LECTURĂ ALE GAZETEI

Vă invităm la o nouă întâlnire de primăvară cu o revistă de cultură de mare valoare – REVISTA  FICȚIUNEA – și suntem bucuroși de parteneriatul nostru cu ea…

 

A apărut numărul 115, de aprilie, al revistei tipărite, care se poate cumpăra de la Librăria Cărturești…

Revista Ficțiunea este editată de  Asociația Creatorilor de Ficțiune

De cumpărat, în Librăriile Cărturești

Printul apare lunar, reunind toate cele 4 numere din online-ul acelei luni…

screenshot 2025 04 07 174358

⤓ PDF

 

TEMA NUMĂRULUI    –   PERFIDUL  APRILIE…

 

 

Din bogatul sumar al revistei, vă recomandăm și un nou text din cartea de proză scurtă, ALTFEL DE POVEȘTI,  în curs de apariție, a domnului profesor Ionuț Cristache, senior-editor la Gazeta Dâmboviței…

 

                                                     Bunătăți din Mărginime

 

   Deja pregătit, ca un profesor serios (cum sunt), am și material didactic. Și deschid telefonul. Bun, face amicul, citim ceva din lecturile obligatorii? Exact, fii atent: Vă blestem conducători ai României și-n pușcărie dacă v-aș băga pe toți, cu nimenea nu aș greși. Vă blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, înfumurările și prostia voastră agresivă. Vă blestem să muriți stând la coadă, să trăiți din salariu și să vă petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuită, într-un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți în sufragerie și cu părinții în întreținere pe veci. Sunt obosit și drumul nu se mai zărește. Aha, mormăie prietenul, am mai auzit vorbele astea… Normal, îi spun, un ziarist celebru, a murit de curând…

  

   Mi-am oprit greu lacrimile adunate în colțul ochilor, ieri pe la prânz. De mulți ani intru, cu un fel de liniște, într-un mic magazin din piața mare a orașului nostru; acolo îl întâlneam pe nea Costică, meșterind pe lângă „bunătățile” aduse de familia lui din Mărginimea Sibiului. Rămâneam un pic de vorbă cu el, iar doamna lui, mică, delicată, cu graiul ardelenesc inconfundabil, ne însoțea în dialogurile matinale. Într-o zi, nea Costică n-a mai fost acolo, plecase într-o lume mai bună. A lui… Lumea noastră mi s-a părut mult mai săracă, iar doamna parcă s-a făcut și mai mică, îmbrăcată în negru și tristă, dar, mereu, cu bunătatea pe chip.

Am intrat în magazinul mic, încărcat cu „bunătăți din Mărginime”, am târguit ceva, am schimbat câteva vorbe cu doamna, era acolo o aromă de toamnă și, cumva, de tristețe reținută. Și a venit în încăperea îngustă o bătrână, pe care eu o țin minte, de foarte mulți ani, din cartierul de lângă piață, în care am locuit multă vreme. Părea neschimbată, înaltă, colorat îmbrăcată, doar că mult mai slabă și cu un pătrunzător miros de naftalină. Doriți ceva, doamnă? a întrebat-o vânzătoarea. S-a uitat lung, cuvintele parcă nu voiau să iasă printre buzele acoperite cu un ruj ieftin și, cu siguranță, uscat, rămas printr-un sertar, din timpurile trecute. Păi, a zis într-un târziu, ce să vreau? Cu pensia mea, după ce-mi plătesc angaralele la bloc și doctoriile, abia dacă-mi mai rămân vreo 200 de lei. Am intrat și eu să miros un pic pe aici… E o splendoare!

M-am uitat lung la doamna lui nea Costică, ochii i s-au umplut de lacrimi. Dar și mie… Haideți,  a spus, să vă tai câte ceva, ce v-ar fi poftă? a întrebat. Bătrâna a ridicat brusc capul, i s-a întins pielea zbârcită peste gâtul lung. Aaaa… nu, vă rog, îmi ajunge aroma asta de mezeluri și de telemea, o duc până la mine, la bloc

Am ieșit, împiedicându-mă de pragul îngust, până acasă le-am tot trimis bărzăunilor care stau în fruntea bucatelor, azi ca și ieri, toate mirosurile din lume, de la ouă clocite până la zeama de varză stricată și până la reziduurile de toate felurile, le-am visat înșirate prin birourile lor cu secretare tinere și consilieri de carton, înțesate cu platformele lor politice duhnitoare. Știi, desigur, platformele alea politice care put până sus, în Cosmos. A rahat…

Și, de fapt, azi ce să mai credem, în cine, de ce, cu ce folos? Spun eu așa, în noua montare de la teatru, zice actorul.

Uite o amintire dintr-o carte, îi citesc eu de pe ecranul luminat al telefonului… Dacă tu crezi că ești în stare să faci ceva sau nu, ai oricum dreptate, spunea un celebru personaj. Dacă tu crezi că educația este scumpă, așteaptă să vezi cât te va costa ignoranța ta. Dacă tu crezi că viața e ciudată și refuzi să accepți orice alt lucru în afară de cel mai bun, deseori îl vei obține. Dacă tu îl crezi pe Seneca, nu există vânt puternic pentru marinarul care nu știe unde să meargă (al nostru a știut și acum, e parlamentar european). Dacă tu crezi că se mai poate, atunci află că și cunoașterea pe jumătate este mai rea decât ignoranța. Dacă tu crezi că  trebuie să nu faci și să nu spui nimic, pentru a nu greși, atunci fii nimic! Dacă tu crezi că mai avem vreo șansă în toamna abia începută, citește acest proverb vechi: imediat ce se termină jocul, regele și pionul ajung înapoi în aceeași cutie. Dacă tu crezi că ar mai fi o cale pentru lumea în care trăim, află că tot ceea ce este necesar, pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic. Dacă tu crezi în lozincile lor meșteșugite, află că toate gândurile rele au în ele cele mai frumoase vorbe. Dacă tu crezi că e bine să stăruim în fața ușilor închise, s-ar putea să nu le mai vezi pe cele deschise. Dacă tu crezi în cinstea și limpezimea cugetului tău, amintește-ți o replică celebră: dacă fiecare mătură în fața porții lui, lumea va deveni mai curată.

Aiurea, pe imbecilii la care mă gândesc acum și aici îi aruncă din palma de plastic chiar și adăpostul jegos al fărașului!

 

           

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media