INTRA MUROS: Sunet, emoție și speranță la răscrucea dintre artă și istorie

O mie de povești nespuse. Sute de încercări, ce s-au materializat apoi în succese sau eșecuri. Zeci de clipe de muncă și dăruite , în final, celei ce călăuzește milioane de vieți: artei. Însă toate acestea urmând un singur țel: acela de a trezi, în sufletele sensibile ale oamenilor, emoția pe care o aduce, într-o societate agitață, o pagină de muzică clasică.

Miercuri, 28 noiembrie 2018, Asociația PENTAS SUPER OMNIA și Asociația AMBASADORII PRIETENIEI a organizat, la Muzeul de Istorie din Târgoviște , concertul cameral INTRA MUROS. Invitații speciali ai acestei seri magice au fost șapte tineri ale căror voci incredibile s-au împletit ieri pentru a aduce un omagiu patrimoniului istoric al Cetății Târgoviște și pentru a atrage atenția publicului asupra stării deplorabile a clădirilor istorice.

Încă de când pășești în sala în care are loc evenimentul, primele sunete, răsfrânte din aria lui A.Vivaldi-” Vedro con mio diletto” te introduc în atmosfera feerică a secolului al XVIII-lea. În toate ariile care urmează , iubirea este cea care dă sens cuvintelor și le transformă în sunete. În cântecele lor însă, interpreții  nu evocă numai dragostea pentru o persoană, ci toate formele acesteia: dragostea de țară, de pace, de armonie, de frumos și de vechi. De aceea, prin colaborarea lor, cele două asociații și-au unit puterile și credințele pentru a sensibiliza publicul, pentru a trezi în spectatori speranța, dorința de a contribui la construirea unui viitor luminos, prin repunerea în lumină a trecutului și prin reabilitarea patrimoniului istoric. Astfel, participanții proiectului ”Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile-Lobby and advocacy în Cetatea Târgoviștei”, ce-și propun să aducă schimbarea în bine în fosta capitală a Țării Românești,  au apelat la forța artei, a muzicii, pentru a-i emoționa pe cei ce au ocazia de a evada, pentru o clipă, din viața cotidiană în lumea sunetelor. Anastasia Ghiță, Camelia Cuzub, Andreea Carmen Marin, Laura Marin, Nermin-Sarah Al Samman, Teodora Constantinescu, Gabriel Bucur și pianiștii Lidia Burnariu şi Roman Manoleanu împreună cu coordonatorul artistic, târgovișteanca Heliana Drăgușin, împărtăşesc un ideal comun, cântă şi încântă, ştiind că muzica a fost dintotdeauna o bună şi înţeleaptă călăuză.

Proiectul „Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei” este  finanțat de Fondul pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries. El se va încheia în martie 2019.

Material realizat de participanții grupei G2, sub coordonarea mentorului Cristina DINU.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro