De Sfântul Nicolae, credincioşii târgovişteni sunt aşteptaţi să participe la slujbele de harm ale lăcaşurilor de cult ce poartă numele sfântului: Biserica Mare a Mănăstirii Dealu, Biserica Sfântul Nicolae Simuleasa şi Biserica Sfântul Nicolae Androneşti.
Iată câteva repere istorice ale lăcaşurilor de cult
Mănăstirea Dealu este cea mai importantă ctitorie a domnitorului Radu cel Mare (la 1499 au început lucrările). În prezent este o mănăstire de maici, Biserica Mare din interiorul mănăstirii purtând hramul Sfântul Nicolae. La Mănăstirea Dealu s-a instalat prima tiparniţă în spaţiul românesc, de sub teascuruile căreia au ieşit primele cărţi tipărite, necesare cultului bisericesc.
Biserica Sfântul Nicolae Simuleasa a fost ridicată de Mirco, mare căpitan de lefegii, în vremea domniei lui Constantin Şerban Cârmii când era cunoscută şi sub numele de biserica sârbilor (1654). Astăzi biserica este bisrică aparohială, servind ca lăcaş de cult pentru credincioşii din microraionul IX.
Biseri Biserica Sfântul Nicolae Androneşti ridicată în deceniul trei al secolului XVI de către Manea cel Voinic şi jupâneasa Vlădaia. Monumentul a fost vandalizat în timpul invziei otomane din 1595 şi disutrusă de cutremurile din secolul al XVII lea. Ea a fost rezidită din temelii de Matei Basarab. Denumirea de Androneşti vine după ce biserica a intrat în grija familiei boierilor Androneşti.