Pe câtă frumusețe, pe atâta urât… Și ce izvor de bucurie ar fi planeta, dacă am cunoaște față de ea doar respectul și recunoștința. Au trecut patru ani de la… textul de mai jos.. Între timp, marii afaceriști ai planetei au prosperat, în modul cel mai cinic posibil, prin comerțul cu pandemia, armele, moartea. O lume în totală derivă… Dacă vrei să dai o definiție paradoxului printr-un singur cuvânt, acela e „om”…
La bisericuța din curtea spitalului, slujba de Duminică… Azi, Sfânta Parascheva a umplut altarul de crizanteme. Vocea preotului, auzită dincolo de ziduri, adaugă clipei un plus de tristețe…
Privesc lung prin fereastra salonului în care mă aflu, apoi revin șovăitor spre patul cu plăcuța nr. 15. la pacientul în sevraj etanolic. Cu buzele arse, privirea pierdută, bâlbâie o chemare. Mușchii i se contractă spasmodic, în timp ce degetele cu piele lucioasă și roșie, caută neîncetat un obiect invizibil.
Gratiile unui spital închid în spatele lor numai durere. Și totuși, acest spasm al ființei, pe propria Golgotă, e exploatat de speculanții cu viața, vândută la cântar. Slăbirea prin orice mijloc a biologiei umane înseamnă boală pentru unii, câștig pentru alții. Cele mai profitabile afaceri se fac pe seama bolilor cu transmitere sexuală, HIV, SIDA, Hepatite B, C, HPV, prin ample programe de depistare precoce și tratamente de lungă durată, dar și pe seama etilismului și tabacismului cronic, cu tot cortegiul lor de complicații și implicații sociale, care înseamnă bani mutați dintr-un buzunar în altul, în avantajul fabricilor de alcool, tutun și al industriei farmaceutice.
Pe căi mai mult sau mai puțin subtile, lumea este invitată la dezinhibări fără discernământ și la consum de plăceri ușoare, în numele libertății. O libertate tristă și de scurtă durată, care atrage după sine sclavia dependenței de droguri, vicii, comportamente deviante ori viață bazată exclusiv pe consumuri materiale și supraalimentație…
În această paradigmă, mediul cu adevărat educațional, școală, biserică, familie biologică, trebuie blamat, medicina se robotizează, pentru a permite o relație cât mai nemijlocită furnizor-consumator și a Omului Nou, bolnav, blazat și bătrân, înainte de vreme.
Întind mâna pentru a recalibra seringa de Propofol pentru liniștirea bolnavului, dar orice străduință medicală e inutilă când omul, prin alegerile la care a fost împins, s-a aruncat în prăpastie…
14 octombrie 2018
Ecaterina Petrescu BOTONCEA este medic și scriitor…