kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

FESTIVALUL BABEL – Puiu JIPA și Ionuț CRISTACHE: A TREIA ZI…

Și  a fost și ziua a treia…  Sub ploaie și frig, Târgoviștea a  fost încercuită de scandalul de la liberali, de evenimentele de la primărie, cu suspendarea primarului ( cum se aude ),  nea Gheorghiță, cel care strânge sticlele de plastic, e supărat că a fost arestat Cioacă…

BABEL a mers mai departe… Fâșii de nori zdrențuiți, tiviți cu un roșu aprins majoritar, au luminat palid străzile orașului. Până și virtuțile mici sun bune azi, spunea un domn cu păr alb și papion, în holul Teatrului nostru…

În Sala Oglinzilor, a fost un WORKSHOP electrizant cu o mare Doamnă, o mare Actriță și o Poetă: IOANA  CRĂCIUNESCU…

A consemnat domnișoara SELINA  GEORGESCU :

 Ioana Crăciunescu printre adolescenți:  Adolescenții au întâmpinat întotdeauna dificultăți în alegerea dintre ceea ce își doresc, ceea ce li se pare ușor, ceea ce este catalogat ca fiind „bine”, ceea ce și-ar dori părinții, ceea ce le-ar aduce un statut și automat o ușurare a vieții și ceea ce este la modă. Toate aceste criterii provoacă o derută în rândul tinerilor. Astăzi (18 iunie), tineri din Târgoviște au avut posibilitatea de a discuta  cu Ioana Crăciunescu, actriță și poetă de mare valoare. Aceasta le-a oferit sfaturi însoțite de exemple din propriile trăiri.  Elevii au primit indicații despre alegeri, despre viață, despre importanța viselor pe care ar fi ideal să și le urmeze și să și le împlinească.  Mai întâi li s-a explicat adevărata valoare pe care noi ca ființe o putem simți („Nu am apreciat niciodată aurul sau averile. Am apreciat cât poți să dăruiești celorlalți.”)  De asemenea, au fost încurajați să nu le fie teamă să experimenteze ceva, să nu le fie rușine și să facă totul cu îndrăzneală. A povestit despre prietenia cu Nichita Stănescu și despre uimirea că acesta era în viață, căci la școală învățăm opere ale autorilor plecați dintre noi („Literatura e vie, nu e moartă?”). Astfel și-a amintit de o întrebare pusă cu mulți ani în urmă, „Ce se ascunde în spatele cuvintelor tale?”, și a oferit răspunsul zâmbind, „Nu se poate ascunde decât o intenție bună care să exprime ce simt.” Continuând discuția despre cuvinte  le-a împărtășit tinerilor intenția ei de a menține scrisul de mână cu scopul de a păstra sensibilitatea pe care o aduce („Impersonal, emoția se transmite prin felul în care îți tremură mâna, prin modul în care se îngălbenește foaia…”). Pe această cale a făcut un apel către liceenii prezenți, dar nu numai, să participe la campania înființată de dânsa, „Salvați cutiile poștale”, prin intermediul căreia oamenii să retrăiască profunzimea citirii unei scrisori scrisă cu pasiune pe hârtie și să mai uite de e-mail-ul comun scris cu aceleași litere mereu, („Una e să am scrisul lui, alta e de pe mail.”).  Elevii au mai fost sfătuiți să nu facă lucruri pe care nu și le doresc, să trăiască fără compromisuri și le-a spus cum a stat 5 zile în spital pentru a evita o întălnire cu Nicolae Ceaușescu. A povestit despre o piesă de teatru pe care a jucat-o mult timp, iar unul dintre colegi îi adresa injurii înainte de a intra pe scenă. Cu toate acestea interpreta rolurile cu tărie chiar dacă avea lacrimi în ochi, durerea nu o stăpânea și a reușit să se axeze pe ce o interesa. A fost întrebată de elevi care a fost cel mai dificil moment întâmpinat în cariera de actriță, iar răspunsul a fost de o consistență emoțională impresionantă, afirmând că cel mai greu i-a fost să treacă de la vise la starea salarizată: „Am avut nevoie de 4-5 ani să mă adaptez cu mediul.”.

Iarăși  Sala  Oglinzilor: întâlnire cu regizorul KEMAL BAȘAR și compozitorul CAN  ATILLA, totul despre starea Teatrului Turc… Nimeni nu este un instrument în teatru, dacă nu poți crea o echipă, teatrul nu există… Nu sunt un pictor sau un compozitor să fac teatru de unul singur. (Kemal  Bașar)  Și compozitorul: Aud și simt muzica de scenă…

La Sala Studio, un eveniment unic… CABARET, EL RETRETE de Dorian GREY (Spania)…

Un dialog consemnat de actorul  Ștefan  ȘTEFĂNESCU:

ȘȘ – Bine ați venit în Târgoviște!

Ezra Moreno-  Gracias!

ȘȘ – Mă bucur că deja am început să ne înțelegem, a fost o plăcere pentru noi să vă urmărim spectacolul. Fiind păpușar, în ultimii opt ani îmi dau seama ce muncă și cât efort ați depus pentru a realiza acest spectacol. V-aș ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre modul de realizare al spectacolului, ca timp, ca idee… ce puteți să ne spuneți despre realizarea lui?

Ezra Moreno –  În cazul unui spectacol ca acesta în afară de timp, dedicare, bătăi de cap, este nevoie și de norocul de a găsi pe cineva cu care să ai o chimie,  pe cineva cu care să poți avea coordonare, pentru că nu e ușor să te coordonezi cu orice persoană.  În acest caz colegul meu Marcos..

Marcos PTT –  Bineînțeles, pentru  un spectacol ca acesta este nevoie de mult timp. Avem nouă ani de muncă în spate… și pentru spectacolele pe care le facem noi de când am descoperit această tehnică pe care v-am arătat-o, se poate munci un an, un an și jumătate..câteodată întreg spectacolul se montează  în patru luni…

ȘȘ –  În prezent aveți spectacole și cu altă tematică?

Ezra Moreno – Da, ceea ce am făcut,  în realitate nu este un spectacol conceput separat, ci este o colecție din mai multe fragmente. Dintre cele două mari spectacole pe care le avem, unul are ca tematică era solitudinii. Este un spectacol care are două personaje care locuiesc singure și închise  într-un loc ciudat și celălalt spectacol este despre eterna decadență a ființei umane și eterna lui ridicare.

Marcos PTT – Spectacolul este conceput în întregime cu tehnica manipulării baloanelor.

Ezra Moreno – Ceea ce mereu este o constantă  în orice fel de tematică, este comicul care mereu însoțește spectacolele noastre.

Marcos PTT – Și manipularea de obiecte, mâinile…  Concepția noastră asupra manipulării obiectelor în teatru este că încercăm să găsim lucruri un pic personale sau diferite, pentru că ne interesează mult obiectul sau jucăria și mâinile împreună cu coordonarea mai mult decât o tehnică tradițională cu mănuși… care ne place dar până acum mereu am  terminat prin a face lucruri un pic ciudate…

ȘȘ –  Aș dori, pentru că aveți posibilitatea să fiți în Târgoviște, în cetatea lui Dracula să o vizitați și să nu rămâneți doar cu amintirea cetății ci și cu amintirea festivalului Babel și să ne onorați să ne revedem poate chiar acasă la dumneavoastră…

Ezra Moreno –  Pentru câte zile? J

ȘȘ –  Am dori să reveniți în edițiile viitoare cu spectacole ca acesta care trezesc interesul și prind la public. Vă urez ședere plăcută în Târgoviște și să vă bucurați de oraș și de locuitorii săi!

E&M –  Mulțumim mult!

Atât pentru astăzi… Mâine avem un interviu interesant, cu un oaspete de seamă… Surpriză, desigur!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media