Noul muzeul, al Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic este una dintre cele mai spectaculoase reuşite ale specialiştilor de la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, ei reuşind să creeze, împreună cu profesorul Marin Cârciumaru, cel care a donat munca sa de o întreagă viaţă, o lume a Paleoliticului, cât de apropiată de realitate.
Prezenţi la vernisajul prilejuit de deschiderea oficială a muzeului, ce este găzduit de Galeriile Stelea, au fost reprezentanţi ai tuturor instituţiilor din judeţul nostru, dar şi oficialităţi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu a fost şi el prezent, în ciuda necazurilor pe care le trece în această perioadă. El a ţinut să precizeze că „evenimentul pe care îl marcăm reprezintă un reper în lume muzeistică şi nu numai. Avem un muzeu unic în România, care oferă vizitatorilor posibilitatea unei călătorii în timp, prin care vor parcurge o perioadă de peste 50.000 de ani.” Unicitatea muzeului este dată de două elemente. Primul este tematica, nemaiîntâlnită până acum la niciun alt muzeu din România, iar cea de-a doua este valoarea inestimabilă a colecţiei.
Muzeul are la bază un proces creativ excepţional, care s-a folosit de tehnici variate de redare a informaţiei, astfel că vizitatorii pot vedea atât plasme pe care sunt redate procesele de reconstituire a elementelor descoperite în perioada paleolitică, dar şi tablete ataşate fiecărei vitrine cu exponate, cu ajutorul cărora sunt redate informaţiile. Expoziţia este extrem de complexă, ea cuprinzând elemente de podoabă unice în Europa, unelte folosite la prepararea ocrului, cele mai vechi din lume descoperite la ora actuală, vârfuri de suliţă, de asemenea unice în Europa Centrală şi de Est.
În cadrul expoziţiei există şi o peşteră, ea fiind cea mai mare reconstituire de peşteră din România din perioada paleolitică, realizată cu spaţii de locuit pentru omul din Neanderthal. Peştera conţine două reconstituiri ale unor momente cheie din viaţa oamenilor din Neanderthal, mai exact cioplirea de unelte şi prepararea ocrului pentru reprezentările grafice.
De asemenea, expoziţia mai conţine un craniu de urs, un zimbru în mărime naturală şi alte elemente ce îi vor duce pe vizitatori în urmă cu 50.000 de ani.