Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la trecerea sa la Domnul, preotul academician Nicolae M. Popescu a fost omagiat joi, 24 octombrie 2013, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mânăstirea Antim din Bucureşti, printr-un medalion comemorativ şi o expoziţie cu cărţi, fotografii şi documente inedite.
Evenimentul a beneficiat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar patriarhal, Arhimandritului Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a preoţilor, oamenilor de cultură şi mirenilor care l-au cunoscut pe părintele Nicolae M. Popescu personal sau prin scrierile sale.
P.S. Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul de binecuvântare şi felicitare adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel colectivului Bibliotecii Sfântului Sinod pentru organizarea comemorării. Înaltul ierarh a arătat preţuirea pe care i-au acordat-o istoricii ţării fostului profesor al viitorului rege Mihai I, „Popa Nae” fiind propus de Nicolae Iorga şi Dimitrie Onciul, încă din 1920, ca membru corespondent al Academiei Române, devenind membru deplin peste doar trei ani. O apreciere care a onorat nu doar pe acest intelectual cu o cultură enciclopedică, ci şi Biserica Ortodoxă Română, al cărei fiu remarcabil a fost cel aniversat astăzi.
Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, a citit eseul preotului academician Mircea Păcurariu intitulat: „Preotul profesor Nicolae M. Popescu – La 50 de ani de la trecerea sa la cele veşnice“. L-a urmat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a vorbit despre „Preotul Nicolae M. Popescu: Sacerdot de vocaţie, cronicar atent şi academician erudit“. Părintele Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, a împărtăşit asistenţei câteva amintiri personale despre părintele Nicolae M. Popescu, cel care l-a şi botezat, în timp ce părintele lector universitar dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a vorbit despre „Muzica bisericească în preocupările preotului profesor Nicolae M. Popescu“. În continuare, profesorul Alexandru Dimcea, deţinător al arhivei sărbătoritului, a prezentat referatul „Părintele Nae Popescu, dascălul meu de odinioară“. Ultimul studiu, cu titlul „Prestigiul preotului Nicolae M. Popescu în viaţa culturală românească“, a fost susţinut de dr. Dorin-Demostene Iancu din cadrul Bibliotecii Sfântului Sinod, cu ample citate din lucrările memorialistice ale lui Nicolae Iorga.
Arhim. Policarp Chiţulescu a adus la cunoştinţa celor prezenţi generozitatea părintelui Nicolae M. Popescu, care a dăruit Patriarhiei Române şi Bibliotecii Sfântului Sinod, o imensă şi valoroasă bibliotecă – peste 7.200 de volume.
Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a prezentat concluzia acestui comemorări, apreciind-o drept „o frumoasă lecţie de îngemănare fericită între Biserică şi cultură, prin meritata preţuire postumă acordată unui mare erudit şi encicloped, creştin, preot şi om de cultură“. Printre altele, Înalt Preasfinţia Sa a arătat că părintele Nicolae M. Popescu a reunit „dimensiuni extraordinare de mare varietate, de la cele duhovniceşti şi teologice la cele culturale, mai ales în domeniul literar şi istoric, dar şi dimensiunea de cronicar, de aghiograf. Rare sunt personalităţile din viaţa neamului şi a Bisericii care să îmbrăţişeze atâtea domenii, de la muzica psaltică bizantină, prin iconografie, până la patericul despre preoţii de mir adormiţi în Domnul, dintre care unii sunt mari savanţi, iar alţii sunt martiri“.
Cu îngăduinţa celor prezenţi, domnul Radu Petrescu, nepotul preotului-profesor de muzică Gheorghe Cotenescu (1886-1965), a arătat momentele comune din viaţa celor doi dâmboviţeni, între care diferenţa de vârstă era de numai cinci ani. Mai întâi prezenţa lor, ca studenţi, în cadrul societăţii corale “Carmen” din Bucureşti, condusă de profesorul Dumitru Georgescu-Kiriac. Apoi aceiaşi profesori pe care i-au avut amândoi, în timpul studiilor seminariale şi universitare, de la Ion Popescu-Pasărea până la Constantin Nazarie, dar şi participarea la activităţile Societăţii Studenţilor Teologi şi ale Ligii Culturale, respectiv la cursurile Universităţii de vară de la Vălenii de Munte. Amândoi au făcut parte din delegaţia regăţeană invitată de preoţii ardeleni la lucrările primului congres organizat în libertate la Sibiu, în martie 1919. Vechi şi constanţi colaboratori ai lui Nicolae Iorga (Gheorghe Cotenescu în calitate de secretar particular şi organizator al primelor ediţii de la Vălenii de Munte, cu 15 conferinţe în perioada 1932-1943, iar Nicolae M. Popescu cu 18 conferinţe în perioada 1914-1946), amândoi au beneficiat de preţuirea marelui istoric, care le-a solicitat sprijinul în timpul guvernării sale (1931-1932), Nicolae M. Popescu fiind numit secretar general în Ministerul Cultelor, iar Gheorghe Cotenescu fiind ales deputat de Muscel, judeţ în care şi-a îndeplinit menirea de preot timp de 53 de ani, între 1912-1965. În timpul regimului comunist amânoi au fost supravegheaţi de Securitate, care le-a deschis dosare de urmărire informativă (Nicolae M. Popescu a avut strânse legături cu familia regală, în timp ce Gheorghe Cotenescu a fost condamnat în 1950 pentru sprijinul logistic acordat grupului de rezistenţă anticomunistă de pe Muntele Roşu, condus de colonelul muscelean Gheorghe Arsenescu).
La sfârşitul manifestării, cei prezenţi au vizitat expoziţia, de un vădit interes bucurându-se, printre altele, manuscrisul discursului de recepţie în Academia Română, ţinut de Nicolae Iorga.
Corespondenţă de la Radu Petrescu-Muscel
Bucureşti, 27.10.2013
Citeşte şi
Episodul opt din NERO, BRAC GERMAN, romanul foileton al suplimentului nostru…
PICĂTURA CHINEZEASCĂ cu transparență românească…
STRATEGII DE DEPĂRTARE, cu un prieten nou, domnul Petrică STOICA…
CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
Teodor Constantin BÂRSAN și rubrica lui CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI…
Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE în deplasare, la Băile Herculane…
LECȚIA DE ZBOR, cu Ioana PIOARU…
O poveste cu marele actor Puiu JIPA, în rubrica lui AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
STUDENȚEȘTI, cu domnișoara Alexandra MOCANU…
CULTURA ONLINE, cu doctorul în filologie Daniel TACHE…
CULTURA URBANĂ, cu doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
Doamna Mariana OPREA STATE și ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…
JUNIOR DE WORCESTER, adică Mihai Bogdan VLĂDUCĂ…
CULTURA ECONOMICĂ și doctorul în economie Bogdan CERNAT…
AMERICA LA NOI ACASĂ, cu domana Dana NEACȘU, doctor în filosofie…
POEMELE SĂPTĂMÂNII, cu doamna Constanța POPESCU și domnul Vali NIȚU…
REFLECȚII PEDAGOGICE, cu doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…