Puțini sunt românii care nu vor recunoaște versurile eminesciene, cum, la fel de puțini, sunt și cei care nu sunt deja încercați de sentimentul că asistă la evenimente care vor schimba lumea. O lume, așa cum o cunoaștem în prezent. Că, în acest sens, însăși scurgerea timpului pare să se accelereze într-un ritm aproape nebunesc.
Avem în vedere, mai sus, pe de o parte, evenimentele care se înscriu deja în obișnuitul de zi cu zi. Sunt evenimente care induc sentimentul că lucrurile evoluează independent de voința noastră. Că nimic nu poate schimba cursul evenimentelor. Nici măcar vreo procedură religiosă nu este în măsură să ne dea sentimentul că am putea dobândi chiar controlul simbolic asupra acestora. Dimpotrivă, avem convingerea că, în cele din urmă, cumulându-se, vor schimba ceea ce azi pare să fie de neclintit.
În genere, este vorba despre politicile climatice care, cel puțin deocamdată, întrețin crizele economice; asaltul comunității LGBTQ asupra valorilor tradiționale; criza energetică generată și întreținută la cote de nebănuit de o serie de conflicte armate; migrația care a început să depășească capacitatea de absorbție a societăților dezvoltate; radicalizarea politică care a cuprins și societăți cu democrații consolidate; inteligența artificială etc.
Sunt, pe de altă parte, alt gen de evenimente care, fără îndoială, ne fac să realizăm că doar acestea ar fi suficiente să-și pună definitiv și ireversibil amprenta nu doar asupra anumitor regiuni, ci asupra tuturor societăților umane. Din această categorie, și a căror consecințe pe termen mediu și lung sunt încă dificil de evaluat, sunt conflictele armate recent amorsate. Acestea, deși par limitate, sunt în realitate asemeni unui cancer care se extinde dincolo de zona în care se manifestă în faza inițială. Ceea ce se petrece în Ucraina, în unele țări africane, iar, mai nou, în Israel, nu sunt doar chestiuni locale, limitate regional. Conflictul ruso-ucrainean a depășit deja, prin consecințe, aria unde are loc războiul propriu-zis. Astfel, tot mai mulți dintre cetățenii occidentali realizează că în conflictul din Ucraina, de pildă, sunt atrase resurse imense, localizabile nu doar la cele două state aflate în conflict nemijlocit, ci resurse semnificative care provin din majoritatea societăților occidentale. Ceea ce se constituie într-o povară financiară cu efecte nemijlocite asupra economiilor acestor societăți. Ceea ce va genera schimbări politice imprevizibile.
Mai nou, evenimentele recente din Orientul Mijlociu, indică faptul că acestea nu se vor limita doar la conflictul israeliano-palestinian, ci vor implica resurse care vor opune lumea occidentală, creștină, celei musulmane. În acest sens, la ordinea zilei sunt demonstrațiile populare din spațiul musulman care sprijină atacul Hamas împotriva statului Israel. În Iran, autoritățile au organizat chiar artificii în cinstea atacului Hamas, pe care, după toate datele, l-au sprijinit în mod nemijlocit. Să nu-i ignorăm nici pe miile de turci care i-au cerut lui Erdogan să sprijine Hamas. În schimb, nu a trecut o zi de la atacul asupra Israelului, că SUA a și anunțat un pachet de sprijin militar pentru Israel, în valoare de 8 mld. $.
Așa se face că, în curând, vom afla că la problemele pricinuite de conflictul ruso-ucrainean se vor adăuga altele și mai complicate. Și aceasta, datorită faptului că războiul israeliano-palestinian va avea și o coloratură cultural-religioasă. Așa numitul conflict între civilizații este pe cale să prindă contur. Noroc că societățile cele mai numeroase, India și China. nu sunt nici musulmane, nici creștine. Ceea ce nu înseamnă că nu se vor poziționa de-o parte sau alta a taberelor aflate în conflict. În toată această harababură mondială, Doamne ferește, mai lipsește atacul Chinei asupra Taiwanului.
Dacă ne gândim la tabloul de mai sus, nu se poate să nu ne amintim că societatea umană a mai trecut prin conflicte care s-au generalizat. Ori au avut durate extrem de lungi. Sau au avut drept motor motivații religioase.
Nimic nou sub soare, așadar. Sau cum spunea marele poet, în continuare: „Toate-s vechi și nouă toate.” Ceea ce nu este în măsură să ne liniștească. Căci, din nefericire, nenorocirile care însoțesc crizele și conflictele militare nu pot fi controlate. Și este vorba îndeosebi despre oamenii obișnuiți. Este suficient să observăm că pe câmpurile de luptă din Ucraina nu întâlnești oameni avuți. Aceștia, beneficiind de resurse, s-au pus la adăpost prin statele europene. În schimb, nenorocirile îi pot afecta în nenumărate feluri pe membri de rând ai societății ucrainene. Ceea ce se va întâmpla pretutindeni, peste tot unde conflictele vor capitaliza ura la cote absurde. Viața umană va avea drept referențial nimicul!
Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…