kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Note despre literatură (LXVI)

Guzel Iahina scrie foarte bine. Iată: „Zuleiha deschide ochii. E întuneric ca-n mormânt. După perdeaua subţire, nişte gâşte suspină somnoroase. Mânzul de-o lună plescăie din buze, căutând ugerul mamei. (…) Zuleiha îşi coboară neauzit pe podea un picior desculţ, apoi pe al doilea, se ridică sprijinindu-se de sobă.” Totuşi, despre fenomenul trezirii din somn, deşi există unele indicii, nu aflăm mare lucru. Despre cum se revine la viaţă. Pentru asta trebuie citit Proust. Swann.

În comentariul atât de propriu al lui Noica despre „maladia” ahoretiei, am regăsit, fără mare surpriză, tema romanului meu, Agonia lui Constantin: „Eroul Bhagavad Gitei, Arjuna, este oşteanul care refuză să lupte.(…) Zeul îi arată că trebuie să lupte, căci aşa îi cere legea, dar adaugă şi el că fapta este mai prejos de Yoga cunoaşterii. Atunci de ce să dea lupta? stăruie Arjuna. La care Zeul spune că tot ce i se cere este să fie desprins de luptă şi să nu dorească roadele ei. Trebuie să vezi în faptă nefăptuirea.”. Căci iată-l pe eroul meu, Constantin: „Aşa cum Arjuna, eroul meu iubit, a început cu refuzul de a lupta în bătălie împotriva rubedeniilor lui şi a lăsat să-i cadă arcul din mâini, pentru ca apoi, sub certurile temutului zeu Krişna, înţelegând separarea faţă de tot ce înseamnă amestec, să se ridice în picioare, în carul său de luptă, gata de atac, tot astfel şi eu, deşi cumva diferit, în limitele mele, mă smulg în final din lumea vâscoasă…”

Mulţi au trăit, au văzut, au întâlnit fapte, oameni, lucruri. La nevoie, poţi să le povesteşti, să le împărtăşeşti. Dar, pentru a alcătui un roman, trebuie să le găseşti liantul organic – dacă e – care să le omogenizeze într-un întreg. Altfel, textelor le lipsesc fluenţa, dezvoltarea din sine. Secretul e însă că doar apucându-te de scris sunt şanse să descoperi, cu uimire, firul ce adună toate poveştile. O aventură, asta e.

Două zile pe săptămână ar trebui să muncească scriitorii pentru a putea trăi. Nu mai mult. În rest, să fie cu ale lor, să fie în lumea lor. Dar cele două zile să fie plătite ca o săptămână, evident. E, cum facem? Cu cine vorbim?

Aş propune o grevă a scriitorilor de la „buni” în sus. Nu să nu scrie, ci să nu publice. Să zicem, 3-4 ani. În tot acest timp, la toate editurile, dar mai ales la cele de top, să publice – dacă sunt acceptaţi, dacă nu, ele ar fi nevoite să reediteze… – grafomanii. Ar fi spectaculos şi eficient. Ne-am lămuri pe deplin şi public.

Iată dovada că toată istoria lumii, de la această perioadă de aur prezentă în text, până azi, este un regres continuu, cum mă străduiesc să arăt asta în dese intervenţii: „El (Pericle) sta în fruntea unui popor uşuratic, dar deosebit de subtil şi cult; singurul mijloc de a obţine puterea şi autoritatea asupra unui asrfel de popor era personalitatea şi convingerea despre sine pe care o insufla cetăţenilor ca despre un bărbat nobil prin excelenţă şi dedicat numai binelui public, tuturor superior prin spirit şi cunoştinţe. Sub aspectul individualităţii sale, nu-i putem alătura pe niciunul dintre marii bărbaţi de stat.” – G.W.F. Hegel

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media