kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Clipe

Vorbe din cotidianitatea medie

24.

Azi-noapte (luni spre marți) am avut un vis ciudat. Să fi fost sub efectul realității de zi cu zi?

Se făcea că sunt în Chicago. Și nu-mi plăcea deloc, nu era cum auzisem eu, că de văzut, nici atât. Terenuri sterpe, nimic, nimic, nici măcar blocuri, urât rău. Erau românași pe-acolo, se văitau și ei: urâtă-i America, domnule. Au aflat americanii de mirarea mea și m-au alergat. Și mă gândeam, alergând: așa răi sunt americanii, m-am înșelat eu oare? Urât din partea lor. Apoi m-am trezit. Era prea cald. Eu dorm la 24 de grade, în tricou. Acum, eram îmbrăcat ceva mai gros. M-am relaxat, am readormit. Și n-au mai apărut americanii. Și nici Chicago, cel real, măcar, din păcate. Acum privesc pe geam. București.

*

Am citit, vreme de vreo patru-cinci zile, pentru a treia oară, în întregime – căci vizitele pasagere pe diferite teme nu le pun – „Republica” lui Platon, în traducerea și explicarea memorabile ale lui Andrei Cornea. Am recitit acest „dialog” spumos ca pe un roman thriller (vezi „posesia în comun a femeilor” și multe altele, copiii etc.), unde emoția (poate și intelectuală, poate și sensibilă) și suspansul au însoțit, pagină de pagină, construcția unei cetăți-model, de către cetățeanul Socrate și doi din frații lui Platon, Glaucon și Adeimantos. Am citit și mi-am reamintit mai limpede despre: tipurile de dreptate, paznicii, cele patru virtuți, părțile sufletului, arta Muzelor și gimnastica, despre „paznicii desăvârșiți! (filozofii), despre analogia Soarelui, a liniei, a peșterii, despre metoda dialectică, cele patru constituții rele (cum tirania s-ar naște din democrație, de pildă – lucru manifestat prin chiar condamnarea la moarte a lui Socrate cel autentic de regimul democratic), cele patru tipuri de oameni corespunzătoare constituțiilor, la care se adaugă omul regal din constituția cea mai bună, singura, despre sufletul cel cu trei chipuri (vezi Dante, mai târziu, zugrăvirea Cerberului Infernului, cel cu trei capete), apoi despre criticile re-aduse „imitatorilor” pictori-poeți (în mod nedrept, dar cu o justificare filosofică), pentru a sfârși în ideea nemuririi sufletului, a ceea ce se întâmplă cu el după moarte, despre răsplăți și pedepse și mitul lui Er… Toată această succesiune de întâmplări – cu multe ramificații în text, un text labirintic, precum forma lumii – ale spiritului fiind conduse de un Socrate uneori timid, lipsit de curaj în fața unor teme mari-mari (ca Forma Binelui, pe care nu o explică), drept care frații mai mari ai lui Platon, aprobatorii, îl amendează uneori (pentru că în rest nu pot spune decât DA): „Pe Zeus, Socrate – făcu Glaucon -, nu te mai tot trage la o parte, de parcă ai fi ajuns la capăt!” Ce epopee spirituală desfășurată spontan, sub ochii tăi, ca un fapt obișnuit, sub forma unei simple plimbări prin cetate!… Cum ar veni, azi, prin București…

*

Am primit pe telefon următoarea știre. În ziua de 3 martie 2025, a decedat Xenia Pop, ultimul copil, din cinci frați și surori, al soților Ion și Rodovica Boldijer, din satul Prislop, soți care au trăit fericiți alături de copiii lor. Xenia Pop, decedată la vârsta de 92 de ani, a fost fiica celor care i-au servit drept modele, pentru personajele ficționale Ion și Ana, lui Liviu Rebreanu. Mai mult, știrea a fost transmisă de Ioan Lazăr, nepotul celor doi. Iată cum realul și ficționalul se împletesc, în final însă rămânând dominația ficționalului, ca o lume mai reală, prin omogenitate, decât cea reală-reală. Cum spunea Bachelard, lumea, oglindită devine de două ori mai frumoasă. RIP Xeniei Pop.

*

Prea multă mișcare Prea mult zgomot. Iluzia că faci, că schimbi. Pierdere în mulțime. Să stai în loc. Să-ți asumi locul. Rigiditatea inevitabilă a locului tău. Să faci ce poți acolo. Spațiul românesc e mult peste pragul revoluționar, este îmbătat de Fata Morgana. Ea îi flutură speranțe de Fata Morgana. Nimic nu rămâne, în el. Spațiul românesc. Oamenii lui. Autodevorare.

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie și doctor în Filosofie la Universitatea din București…

 

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media