Oare cum ar fi dacă ne-am răspunde cu toții sincer la aceste întrebări. Inconfortabil, presupun!
De ce acceptăm drept modele oameni vulgari și agresivi doar pentru că, uneori, spun adevărul?
De ce umplem rețelele sociale cu mesaje de indignare în ceea ce privește artificiile și petardele care sperie bieții căței, dar nu ne deranjează că bătrânii care nu mai știu unde se află, îngrijiți cu eforturi colosale de familii, se pot trezi absolut terifiați, că pacienții din spitale aflați în stare gravă nu au nevoie de acest „bombardament”, că exista copii, mulți, cu afecțiuni grave care se sperie groaznic de zgomotele asurzitoare și inutile ale acestei celebrări?
De ce ne încredințăm satele, orașele, țara atât de ușor oricărui impostor care urlă că iubește „Rrrrromânia noastră”, fără a studia măcar o clipă „realizările” acestuia?
De ce ne prefacem că nu observăm devastările produse de către cadrele mediocre care au inundat aproape orice instituție? Chiar nu este evident că un mediocru, pe lângă faptul că nu este capabil să producă nimic notabil, blochează orice tentativă de progres?
De ce-i admirăm pe cei care se afișează pe facebook sau în viața reală, ori de câte ori au ocazia, cu steagul altei țări aflate în nevoie, dar niciodată nu au fost mândri de steagul țării noastre?
De ce mai urmărim cu atâta loialitate, după 30 și ceva de ani, același horoscop și aceleași emisiuni de numerologie, tarot sau alte bazaconii, în loc să încercăm să ne ridicăm nivelul cu spectacole, cărți, activități cu adevărat constructive?
De ce căutam explicații, motive dubioase, scuze pentru orice realizare a României? În același timp, de ce aproape orice realizare ne este dovada suficientă că suntem buricul lumii?
De ce suporterii români din orice domeniu sportiv sunt cei mai înverșunați contestatari ai altor atleți sau echipe românești care au reușit o performanță? Valabil și pentru domeniile literar, medical, academic…
De ce aplaudăm în continuare pe cei care „au furat, dar au și făcut”? Oare dacă mergem la un hotel de 5 stele ce ne oferă condiții foarte bune, dar ne taxează prin diferite subterfugii de zece ori prețul convenit, am fi la fel de mulțumiți? Ne-au furat, dar ne-au și oferit condiții!
De ce nu ne punem cu adevărat (cel puțin) aceste întrebări?
Vasile LUPAȘC este scriitor, a publicat romane istorice și versurile primei opere rock din România, iar în septembrie 2008 a lansat cartea „Răstignit între cruci”, un roman despre Vlad Țepeș, bazat pur pe adevărul istoric…