Până pe 30 aprilie 2025, orice elev din clasa a 8-a, din mediu rural, se poate înscrie la concursul de burse organizat de BookLand.
În fiecare an particip cu plăcere la gala de decernare a acestor burse, prin care mulți copii de la țară sunt sprijiniți să-și continue studiile, la liceu și la facultate. Este un gest generos, particular, finanțat de multă lume. E în primul rând un gest de solidaritate în numele educației.
Inițiatoarea acestui program este Mihaela Petrovan, alături de BookLand. De mulți ani urmăresc activitățile ei uimitoare: ridică școli în satele românești, ajută elevii de la țară, fiind, în mod uimitor, singurul sprijin al copiilor care vor să învețe. În iarnă m-am bucurat să-i cunosc pe câțiva dintre bursieri și am fost impresionată de inteligența, de profunzimea lor psihologică. Fără BookLand, viața lor ar fi fost cu siguranță mai grea.
Satele românești par abandonate de autorități, banii se duc pentru vanități politice, legături de rudenie. Corupția face parte din normalitate. Iar în această lume care se prăbușește, ovaționată aproape în mod unanim de intelectualitatea oficială, BookLand ridică școli, finanțează programe de educație și oferă burse copiilor săraci. Cum? Printr-o muncă uriașă, printr-o putere extraordinară de convingere, prin solidaritate. Nu este doar un ONG, ci, în opinia mea, cea mai implicată organizație în schimbarea mentalităților, în schimbarea atitudinii față de învățământ. În ultimii 5 ani a reușit să convingă un număr impresionant de companii, aproape 700, să contribuie la educație. A implicat uneori autoritățile, a schimbat viața comunităților din sate uitate de lume.
Mi-a atras atenția inițial prin taberele de dezvoltare a personalității oferite gratuit elevilor eminenți. M-au impresionat apoi întâlnirile, numeroasele școli reparate, ridicate din donații, dar mai ales prin munca personală a Mihaelei Petrovan. Între personalitățile ultimului deceniu, ea se află pe locul întâi în topul meu personal. A făcut mai mult decât oficialii, decât orice politician sau guvernant. Pe unde trece rămân în urma ei clădiri utilate, copii fericiți.
În curând va demara construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural. Pentru cine? Pentru elevii de școală primară, gimnazială liceală și post-liceală. Ce fac angajații Statul în vremea asta? Vorbesc la televizor, își fac selfie și îi pun pe funcționarii din subordine (nu puțini) să copieze hârtii pe care nu le citește nimeni.
Dacă știți elevi eminenți din mediul rural, îndrumați-i să aplice pentru o bursă de studii, aici.
Text preluat din „Revista FICȚIUNEA”, partener media cu Gazeta Dâmboviței…
Doina RUȘTI este una dintre marile prozatoare contemporane, apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale și a primit cele mai însemnate premii literare românești…