ortooxacell kiss2022.gif Flax

Domeniul Ghica de la Ghergani (Răcari), deschis publicului larg, duminică, 17 septembrie! Intrarea liberă

Irina Bossy – Ghica Boulin, moştenitoarea domeniului Ion Ghica de la Ghergani Răcari, doreşte să implementeze în România – Zilele europene ale patrimoniului. Cu această  ocazie  în mai multe ţări de Europa proprietarii privaţi de clădiri istorice sau de patrimoniu permit accesul gratuit publicului larg. Accesul este permis între orele 10:00 – 18:00.

Irina Ghica a deschis domeniul de la Răcari sâmbătă, 16 septembrie, şi duminică, 17 septembrie, chiar moştenirea marelui politician este încă în proces de restaurare şi consolidare. Lucrările sunt susţinute financar de moştenitoare şi ar mai putea dura, încă, doi ani.  Este un proces complicat datorită degradării accentuate a clădirilor, mai ales în perioada comunistă când s-a intervenit  dur asupra fostului conac, transformat în spital.

O moştenire culturală de excepţie

Conacul de la Ghergani, reconstruit în două etape între 1869-1888, după schițele și viziunea lui Ion Ghica de arhitecții Dimitrie  Berindey (1831-1884) și apoi de George Mandrea (1855-1916), se înscria ca și alte reședințe boierești din epocă, în categoria  maisons de plaisance.  Capela domeniului este realizată de arh. Dimitrie Berindei, aici găsindu-și odihna Ion Ghica și soția sa Alexandrina. Ridicată într-un stil neoromânesc timpuriu capela diferă de stilul palatului. Aceasta, asemeni palatului, a trecut prin cutremurele din 1940 și 1977  ce au degradat clădirile.

Ion Ghica  a fost una din cele mai marcante personalităţi ale secolului XIX.

Economist, matematician, scriitor, pedagog, diplomat și om politic, Ion Ghica a fost prim-ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului României (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București, în perioada în care țările române se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate. Acesta s-a stins la Ghergani, unde este înhumat în capela domeniului.

 

Sfintirea capelei Ghergani, 1896

Conacul Ion Ghica de la Ghergani, la sfârşitul secolului XIX

Starea actuala a cladirii conacului, în plin proces de restaurare
Interior din conacul Ion Ghica Ghergani, în vremurile de glorie ale domeniului
Salonul cel mare, cu plafon casetat, singurul element decorativ rămas din interioarele originale
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media