kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

DIN ARHIVA PROFULUI DE FILOSOFIE

   Am avut elevi speciali, îmi amintesc de ei, îi urmăresc, plecați prin lumea largă, mă bucur să aflu că au ajuns acolo unde bănuiam în urmă cu ceva ani, atunci când toți eram mult mai tineri și mai fericiți. Din arhiva mea de profesor de… filosofie, logică, economie și sociologie azi vă propun gândurile lor despre o „temă dată”… Era în 2016 și i-am rugat să scrie despre jocurile copilăriei… Cuvintele lor înțelepte, la 18 ani și chiar mai puțini pe care-i aveau, vi le „trimit” aici, în fiecare săptămână, cu nostalgia dascălului de acum… o sută de ani.  (Ionuț  CRISTACHE)

 

SERIAL: Jocurile copilăriei (4)

Dumitru SAVIAN 

 

Lapte-gros?

 

   Dacă stăm două minute și ne gândim la cât de mult lumea s-a schimbat în ultimii 20 de ani, o să realizăm că nimic nu mai este la fel. Odată cu această schimbare, inovația și tehnologia au acaparat viețile noastre și le-au transformat în activități repetitive, uneori plictisitoare și mult mai puțin energice. 

   Copilăria noastră, din punctul de vedere al unui elev de 18 ani, a însemnat multe jocuri, mulți prieteni, multe ore petrecute în aer liber și nenumărate momente de nebunie de care ne vom aminti cu drag. Printre multe jocuri care ne-au marcat prima perioadă a vieții noastre se număra și: baba-oarba, lapte gros, de-a v-ați ascunselea, rațele și vânătorii sau șotronul... Așteptam cu nerăbdare să ieșim în fața blocului sau prin parc, să alergăm și să simțim cum sufletul ni se umplea de bucurie. Veneam acasă obosiți, plini de căzături sau haine murdare și părinții noștri se bucurau mereu de experiențele noastre.

   În zilele de azi, lucrurile s-au schimbat. Părinții sunt cei care se roagă de cei mici să iasă din casă și să petreacă câteva minute în aer liber. Jocurile pe calculator sau alte „device-uri” au înlocuit jocurile clasice și-au schimbat mentalitatea copiilor și a adolescenților despre ceea ce înseamnă a te distra. În copilăria noastră, să fii popular putea să însemne să fii cel mai bun sau câștigătorul unui joc, pe când astăzi scorurile online sunt cele care contează cu adevărat.

Copiii fac mai puțin sport, nu-și dezvoltă fizicul sau chiar mentalitatea, gândirea logică așa de mult cum o făceam noi prin jocuri simple, dar mult mai sănătoase.  Flori, fete sau băieți putea fi caracterizat ca un joc de societate, în care cele mai multe secrete se puteau afla și fiecare persoană era curioasă să afle de cine este admirată în particular. Râsetele și șușotelile de atunci au fost înlocuite de mesaje online și de rețele de socializare, care nu fac nimic altceva decât să le așeze copiilor în față un ecran pentru ore întregi. Cred că gustul jocurilor copilăriei ar trebuie readus și în zilele noastre,  fiecare copil ar trebui să simtă ce înseamnă bucuria vârstei lui bine, să comunice și să lege prietenii pe viață, într-un mod interactiv și distractiv pentru că fiecare stadiul al vieții ar trebui trăit din plin. Oare?

 

DUMITRU SAVIAN este absolvent 2016 al Colegiului Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media