Care este legătura între succes și valoarea pe care o persoană o are și poate să o inspire? Mulți oameni asociază succesul cu faptul că o persoană e norocoasă. Succesul, ar spune unii, se bazează pe unele privilegii sau avantaje pe care le deții, iar insuccesul poate să însemne, în cazul acesta, neșansă, a fi într-o situație dezavantajată. Avantajele și dezavantajele pot să fie, mai întâi, la rândul lor, drepte sau nedrepte. Meritele pe care cineva le are, dintr-un anumit domeniu, pot fi sau nu relevante pentru acel domeniu. Despre cum pot fi privite aceste lucruri, și cum pot fi soluționate, se ocupă domeniul eticii sociale și politice.
Succesul este considerat și în relație cu adevărul, în domeniul cunoașterii umane. Una dintre teoriile despre adevăr, teoria pragmatistă, a lui W. James, relaționează cele două concepte. Filosoful consideră că ceva reprezintă un adevăr în măsura în care se dovedește a avea succes în practică, deci un enunț e numit adevărat dacă acea idee duce la soluționarea unei probleme sau situații. Prin aceasta, ea dobândește calitatea de regulă de acțiune, dacă este să generalizăm. Cu toții avem idei și gânduri pe care vrem să le punem în practică. Dacă o idee nu reușește, dacă ea duce la eșec, înseamnă că ea nu poate fi considerată adevărată sau valabilă, nefuncționând ca regulă de acțiune. Teoria aceasta are și caracteristica practică de a ne face să înțelegem mai ușor cum și de ce trebuie să renunțăm la anumite idei, pe care nu le putem pune cu succes în practică și să ne îndreptăm către altele, pe care să le încercăm, să le testăm. Experiența ne validează unele încercări, iar pe altele ni le infirmă. Poate că toate aceste lucruri au, în cele din urmă, un fundament, o bază după care se petrec și dau diferite rezultate.
Am adus în discuție termenii de șansă, reușită, eșec, prin raportare la domenii precum cunoașterea sau teoria socială. Ce îmi propun, mai degrabă, este să vorbesc despre cum văd eu succesul, în plan personal, individual. Consider că succesul reprezintă realizarea unei intenții în reușită. Nu știu dacă succesul înseamnă să avem în vedere, întâi, scopuri pe care vrem să le realizăm și dacă este pur și simplu o consecință a acțiunilor noastre, structurate într-un plan după care acționăm. Intențiile cu care înaintăm în vederea a ceva pe care-l dorim, ar putea, de asemenea, să dea măsura succesului. Și cum anume? Succesul cred că înseamnă, pentru fiecare, măsura în care reușim să realizăm acele lucruri care sunt importante pentru existența noastră, în sens atât general uman, cât și individual, pentru fiecare, în funcție de ce își dorește el. Succesul înseamnă și a te bucura de satisfacția pe care ți-o dă realizarea anumitor lucruri, sau de a avea puterea de a le realiza.
Pentru mine succesul este mai mult un sentiment care vine din realizarea lucrurilor pe care mi le doresc, care sunt pentru mine importante și consider că au valoare. Un element pe care îl implică succesul este recunoașterea din partea celorlalți, care participă și ei la aceeași activitate sau practică socială, sau sunt implicați de ea, și în care tu ai avut un anumit succes, într-o privință.
Consider că a avea succes în ceea ce-ți propui nu este doar ceva individual, ce-ți aduce o satisfacție în mod privat, ci este în sens relațional, pentru că succesul nu este, decât dacă se afirmă și se face afirmat. Vrei, ca ființă umană, să știi că ai reușit și înseamnă să fii însoțit de un sentiment al succesului. Dacă cineva afirmă că nu a făcut cât putea și că dacă voia ar fi putut face mai mult, înseamnă că se mulțumește cu mai puțin, nu că se mulțumește cu puțin.
Succesul nu este să demonstrezi ceva sau a nu îl dori nu este modestie. Ceea ce se vede nu e nevoie să demonstrezi. Succesul nu e ceva pe care ceilalți să-l poată vedea, nu e ceva care se vede din afară, ci este felul cum îl simți. Succesul presupune pregătire, efort, cât și înzestrare. Termenul de succes nu este contrar cu cel de a fi valoros. Să ai succes, să ai sentimentul succesului înseamnă să fi făcut ceva valoros și care să însemne ceva important și să aducă ceva de importanță celorlalți. Succesul nu este să faci prin orice mijloace să fii important și să reușești așa. Nu este să te pui pe o treaptă de unde te simți și te vezi important. Succesul este a ști că ai ce ți se cuvine și a fi satisfăcut cu asta.
Succesul nu înseamnă să te oprești la un moment dat acolo unde te afli într-o situație favorabilă. Nu ai cum să rămâi acolo. Succesul nu este să faci mai mult, mereu. Succesul este să știi, despre tine, cu ce ești merituos. În orice situații și momente particulare în care te afli, pentru tine, înseamnă să știi că ai ce ți se cuvine, că ești cine ți se cuvine să fii. Succesul e cum te simți în fiecare moment, de la nivelul de valoare unde ști că te afli. Și îți găsești locul între ceilalți, fără a fi nevoie să arăți că îl ai. Dacă ar trebui să faci să fii văzut, ar însemna că nu ești cine crezi că meriți. Când tu valorezi, ai ce loc vrei tu să ai, oriunde și oricând, printre fiecare dintre ceilalți.
Când valorezi, știi și ceilalți și ei știu, că poți să te bazezi pe tine și că și ei se pot baza, în măsura ce se cuvine.
Aura CIOBOTARU este absolventă de Filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…