Reflectând la mai multe lucruri din ultima vreme și la unele experiențe pe care le-am avut, mi-am propus să clarific mai bine câteva lucruri pe care le consider principale în viața noastră, exact așa cum se desfășoară ea. În lume, vedem că lucrurile se schimbă de la un moment la altul, că multe lucruri sunt în dezacord și foarte multe lucruri sunt înșelătoare. Însă, prin esența noastră, vrem să găsim o semnificație vieții. Așa că trebuie să căutăm sau să descoperim și ceva constant sau un fundament care stă la baza tuturor fenomenelor ce caracterizează viața oamenilor, iar acest lucru ar trebui să vizeze chiar natura noastră umană.
Am încercat să identific câteva concepte prime, care să reflecte mai simplu semnificația vieții. Cred că o ființă umană, întâi de toate, are, prin esență, demnitate și aceasta îi trebuie respectată. Un alt lucru ce ține de esența noastră e libertatea, așa cum o consideră existențialiștii. Libertatea e un dat pur al ființelor umane sau, mai general spus, libertatea e datul nostru prim. Dispunem de această libertate în mod direct, nefiind nevoie să ne fie „conferită” de vreo „instanță superioară” sau o autoritate. Libertatea desemnează și un drept individual fundamental. Avem nevoie, ca indivizi în societate, de libertate: pentru a ne putea exprima și pentru a putea acționa și a nu fi supuși niciunor constrângeri exterioare. Pentru a putea fi liberi trebuie să fim informați corect. Este necesar, de asemenea, să avem libertatea de a ne dezvolta ca oameni, fără influența oricăror factor externi.
Libertatea e posibilitatea noastră proprie de a alege ce vrem să facem și cine vrem să fim, sau, altfel spus, a da sens propriei vieți, în mod responsabil. Libertatea creează un echilibru între posibilitățile și limitele noastre. Ea ne asigură posibilitatea de a acționa și a alege și trasează limitele până unde putem acționa, compatibil cu libertatea celorlalți. Consider că libertatea este o valoare în sine și e o valoare fundamentală. Aș spune că libertatea e pentru noi valoarea supremă.
Cu toate că societatea, în ansamblu, se bazează pe o formă de organizare ierarhică și la fel toate instituțiile ei, noi avem nevoie să apelăm la aceste instituții pentru a ne rezolva diferite treburi. Ierarhia presupune mai multe niveluri și grade ale puterii și astfel apare în discuție ideea de putere. Această idee a fost interpretată foarte mult, fie din lipsa unei înțelegeri corecte a termenului, fie din tentația de a o folosi în diferite scopuri și de a o crește mai mult. O folosire corectă a termenului, cât și a puterii, ca investire pentru executarea unei funcții, ar trebui să nu ducă la un conflict între putere si libertate. Deci, cele două nu ar trebui să aibă legătură apropiată una cu alta. De altfel, libertatea nu are nevoie de o „ordine”, fiind deasupra oricărei ordini. Și orice ordine sociala ar trebui sa fie formală.
Despre libertate putem vorbi doar cu sens negativ, fiindcă libertatea presupune neintervenție din exterior, în afară de cazul în care avem de-a face cu încălcarea ei. În acest caz, autoritățile trebuie să ia măsuri. Și iarăși, nu trebuie să confundăm sensurile. Principala autoritate e legea, iar oamenii care o reprezintă, de fapt îi împrumută autoritatea. Pentru a trăi în condiții normale, așa cum avem nevoie, este nevoie ca oamenii să îmbrace diferite roluri. Și este foarte important să nu confundăm semnul sau rolul, cu lucrul către care semnifică. Pentru că am vorbit despre libertate, ca fiind datul nostru prim, o să concluzionez și că într-o stare de lucruri normală, nu avem nevoie să adăugăm nimic pe lângă libertate. Este vorba doar despre a folosi corect ceea ce avem la dispoziție. Și am preferat să folosesc chiar termenul libertate, evitând sa fac referire la drepturi.
Pentru libertate nu trebuie să plătești un „preț”, căci e datul tău, nu ți-o dă cineva. Consider că dacă înțelegem valoarea libertății, e suficient ca să putem realiza ceea ce vrem. Cu cât autoritățile ar interveni „pozitiv” în viața indivizilor, cu atât libertatea indivizilor ar scădea. Cu cât ți se „oferă” mai multe beneficii, cu atât depinzi de cei care ți le oferă… Libertatea ta scade, iar „puterea” lor asupra ta crește. În acest fel, unii își pierd chiar controlul asupra propriei libertăți. Libertatea e lucrul care face posibile toate celelalte lucruri. Libertatea este drept fundamental. Legea are doar rol de instrument pentru libertate, iar celelalte puteri in stat au un rol formal. Când vom ști să ne folosim într-adevăr libertatea, abia atunci vom avea semnificația vieții.
AURA CIOBOTARU este absolventă de Filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…