Ce pot eu să fac și ce trebuie să fac într-o anumită situație? Cât de mult pot sau trebuie să intervin, cât pot să influențez eu și să fac să depindă de mine viața pe care o am, cu situațiile și momentele în care sunt? Mi-am pus deseori această problemă, în diferite situații, și mi-am dorit, din acest motiv, să găsesc răspunsuri potrivite.
Sunt subiectul experiențelor mele și, cumva, eu le creez și am să le dau conținut. Nu avem îndoieli că există libertate, că suntem cei care luăm hotărârile, că suntem subiecții acțiunilor noastre și a ceea ce experimentăm. Dar înseamnă aceasta că noi avem puterea să influențăm totul? Și ce înseamnă un context? Cât de mult depind lucrurile și experiențele mele de ceilalți sau de un context din afara mea? Cât am eu de făcut în situațiile din viața mea, așa cum se desfășoară dintr-un moment în altul?
Cred că suntem în mod total în momentele pe care le trăim. Dar cât de liberi suntem și cât depinde de noi? Cred că libertatea înseamnă posibilitate, a face ceea ce putem. Aceasta nu înseamnă că putem controla toate lucrurile din situațiile în care suntem. Nu putem să controlăm totul, cu privire la așteptările noastre, de la noi și de la ceilalți. Nu trebuie să așteptăm ca rezultatele acțiunilor noastre să fie exact ce vrem noi, iar ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în orice moment, nu are legătură cu a controla ceva. Ar fi o imagine și o percepție greșită și reprezentare greșită despre tot ce ține de cine suntem, cum trăim și ce putem noi și avem de făcut în această lume. Libertatea înseamnă și să lăsăm posibilități, nu să epuizăm toate posibilitățile, sau să reducem la o posibilitate, pe care o vrem noi. Libertatea înseamnă să lăsăm întotdeauna posibilități și se află în opoziție cu idea de control. Libertatea o putem avea numai atunci când renunțăm la ideea de a avea controlul, fiindcă acest lucru nu se poate, nici în privințe minore. Există întotdeauna o parte de indeterminare în orice situație și moment și nu e ceva ce noi avem de fixat sau de delimitat. Intervenim într-o măsură și un mod asupra lucrurilor din lume, în fiecare moment, dar nu avem ceva în mod necesar de făcut. Nu trebuie să facem să depindă de noi.
Libertatea noastră, cu sensul de liber arbitru, nu este în totalitate ceea ce dă rezultatele acțiunilor noastre. Cred că este suficient și necesar să ne cunoaștem pe noi, ca să fim în mod deplin în orice moment, din orice situație. Suntem liberi să fim cum vrem noi și nu suntem limitați de ceilalți și de libertatea lor sau de ceea ce nu depinde de noi. Determinare înseamnă și hotărâre, a vrea cu determinare ceva și a face cu determinare.
Consider, în general, că așteptările noastre au legătură cu ceea ce facem, cât și cu intențiile acțiunilor noastre. Putem să fim mulțumiți, dacă știm că am acționat din intenții bune. E bine să facem ceea ce putem, dar să știm întotdeauna mai e și altceva. Cred că atunci când acționăm pentru ceea ce e bine, la un moment dat, și intenționăm ce e bine, suntem liberi. Binele este alegerea conștientă și, mai departe, implică rezultatul alegerii conștiente. Libertatea se petrece ca alegere între bine și rău. Libertatea e posibilitatea de a alege. La celălalt capăt al relației se află universul și legile universale a tot ce se petrece în lume, care dau sensul a tot și reunesc tot ce se petrece după un sens și rost, mai mult decât ce putem noi, dar cuprind și ceea ce facem noi. Consider că nu știm să delimităm cu exactitate când este vorba de consecințe ale acțiunilor și gândurilor noastre sau când intervin aceste principii și legi a tot ce se petrece, care completează acțiunile noastre. Nu putem delimita până unde este una sau de unde începe cealaltă.
Timpul se află între o împrejurare și răspunsul nostru și, în acel timp, se află libertatea noastră. Liberul arbitru este puterea de a decide ce vei face într-o anumită situație, în cadrul a ceea ce e bine și socotim că e bine din punctul de vedere personal și moral. Noul an ne așteaptă cu așteptările noastre, să le creăm chiar astăzi, cu speranță și îndrăzneală!
Aura CIOBOTARU este absolventă de Filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…