Care este legătura între percepția noastră și experiențele noastre? Când venim aici, deținem niște intuiții ce fac legătura cu ceea ce întâlnim în experiență, fiecare avem și ne formăm o anumită percepție asupra realității, vrem relații reușite și vrem să avem vieți împlinite, dar vrem și să rămânem „noi”, în modul nostru propriu. Ce înseamnă să avem relații reușite și să trăim vieți împlinite? Stă în puterea noastră să ne trăim viața bine? Ce este ceea ce dă calitate vieții noastre? Este calitatea relațiilor noastre cu ceilalți? Sunt dorințele noastre sau intențiile, pe care le realizăm în mod reușit? Ce sunt dorințele noastre și care e natura dorinței? Ce sunt emoțiile noastre, ce este empatia și ce rol are ea în dinamica relațiilor noastre interumane? Avem datoria să ne trăim viața corect? Avem datoria să ne trăim viața bine? Deținem sau ne formăm niște intuiții morale și în ce-i privește și pe ceilalți?
O primă impresie ar fi aceea că valorile pe care le avem și după care ne conducem nu sunt ceva abstract, ci se află în legătură cu calitatea experiențelor noastre. Totuși, care este natura dorințelor noastre, ce înseamnă obiectul dorinței, ce sunt dorințele noastre? Am pus de mai multe ori întrebarea despre natura obiectului dorinței noastre. Este el ceva ce ne formăm în plan mental sau este ceva din realitate sau este ceva ce se află sau se formează între cele două? La o primă vedere, se poate spune că venim aici cu niște dorințe și avem intenția de a ni le împlini. Uneori, realizarea intențiilor noastre ar putea să nu ducă la consecințele sau rezultatele dorite și așteptate. Dar aceasta nu înseamnă că dorințele noastre sunt greșite sau că este greșit să avem dorințe. Dorința este ceea ce ne motivează acțiunile și face ca faptele noastre să se lege între ele, constituind propriul nostru destin și sens al vieții. Dorințele noastre sunt acel lucru ce ne motivează tot timpul, în tot ce facem. Dorințele noastre sunt ceea ce ne motivează să ne realizăm sensul vieții și să ne alcătuim propriul destin. Dorințele noastre corespund cu structura noastră interioară și realizarea lor e expresia a cine suntem noi – în sinele nostru. De aceea, căutăm să le realizăm tot timpul.
Dar cum se face revelat obiectul dorinței noastre? Probabil că el se face revelat în relația cu ceva sau cu cineva? Există, în experiențele noastre, această necesitate a relațiilor cu ceilalți. Ne putem proiecta, oare, fiecare, în binele celuilalt?
Câteva răspunsuri, data viitoare…
Aura CIOBOTARU este absolventă de Filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…