Săpăturile arheologice extrem de riguroase, precum și profesionalismul excepțional al echipei de studenți și doctoranzi care participă la săpături arheologice din situl paleolitic de la Poiana Cireșului, Piatra Neamț, au făcut ca această campanie să fie, probabil, cea mai de succes dintre toate. Descoperirile arheologice de anul acesta au valoare de unicat în România și Europa de Est și pot rescrie istoria paleoliticului superior din această parte a lumii, precum și pe cea a artei preistorice.
Vă reamintim că în ultimii ani, la Poiana Cireșului, au fost scoase la lumină obiecte de artă preistorică de interes mondial. Printre acestea se numără un colier realizat din cochilii de melci, vechi de 29.000 de ani, unicat în lume, mai multe pandantive realizate din piatră, dinte de vulpe sau canin de lup etc. Pandativul descoperit în 2013, realizat din piatră gravată, în prezent este parte a unei expoziții internaționale în China, ca unul dintre cele mai frumoase obiecte de artă preistorică descoperite vreodată.
Descoperirile arheologice excepționale din acest an vor fi expuse și prezentate publicului larg, de către dr. Elena-Cristina Nițu, dr. Ovidiu Cîrstina și prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, conducătorii echipei de arheologi de la Poiana Cireșului, vineri, ora 9, în incinta Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște.
Colectivul de cercetare care a participat la săpăturile din acest an a fost format din:
- Elena-Cristina Nițu (șefa șantierului),
- Ovidiu Cârstina – Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște,
- univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic,
- Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iași),
- Jessica Lacarriere (Universitatea din Toulouse-Franța)
- Remus Dincă,
- Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), editor revista Știință&Tehnică
- absolvenții Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgoviște), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara)
- studenții Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași).