kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Semantică și dreptate

A fost o vară ciudată, sufocantă, vara în care au fost electrocutați Julius si Ethel Rosenberg….” Așa începe romanul The Bell Jar al lui Sylvia Plath zece ani mai târziu, (1963), referindu-se la cuplul evreiesc american, Julius și Ethel Rosenberg, care au fost condamnați pentru conspirație pentru spionaj și trimis pe scaunul electric acum 68 de ani, săptămâna aceasta. Execuția lor aruncă o umbră morbidă asupra cărții lui Plath, la fel cum a făcut-o și asupra Statelor Unite, și este văzută de mulți ca fiind nadirul angajamentului Americii cu războiul rece. Rosenbergii sunt încă singurii americani care au fost omorâți vreodată în timp de pace pentru spionaj, iar Ethel este singura femeie americană ucisă de guvernul SUA pentru o altă crimă decât omucidere.

   În timpul procesului lor, Ethel, în special, a fost denigrată pentru că ar fi acordat prioritate ideilor sale comuniste față de copiii ei, iar procurorul – în cazul pe care l-a „făcut” Roy Cohn –  a insistat că ea a fost jumătatea dominantă a cuplului, doar pentru că era cu trei ani mai în vârstă. „Ea a fost creierul întregii conspirații”, i-a spus procurorul Roy Cohn judecătorului. Însă scepticismul despre vinovăția ei a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani, iar o nouă biografie o prezintă într-o altă lumină. „Ethel a fost ucisă pentru că era soție. A fost vinovată că și-a susținut soțul ”, scrie Anne Sebba, autorul cărții Ethel Rosenberg: A Cold War Tragedy. Și pentru asta, mama de 37 de ani a doi copii mici a primit cinci electrocutări vizualizate în cinci zguduiri masive de electricitate. Moartea ei a fost atât de brutală încât martorii oculari au raportat că au văzut fum ieșindu-i din cap. Uciderea lor a fost șocantă la vremea respectivă, dar, contrar la ce Hadley Freedman a scris în The Guardian săptămâna aceasta, moartea lor a devenit o parte a culturii populare nu pentru că omorârea lor este emblematicaă pentru o anumită vânătoare de vrăjitori comuniste, ci pentru ca este cazul celebru care. l-a lansat pe faimosul Roy Cohn, demonizat mai recent ca fiind maestrul care l-a format pe Donald. Trump. De exemplu,  piesa de teatru a lui Tony Kushner Angels In America, ar putea fi numita „Lecții morale pentru republicanii homosexuali ambițioși și ascunși,” în opinia mea, pentru că Roy Cohn îi este eroul principal. Sigur, Ethel îl bântuie pe Cohn, care a ales puterea politică drept scut apărător pentru orientarea sa sexuală și ca dovada de loialitate republicană se pare că a fabricat dovezi în cazul Rosenberg, precum mărturia fratelui lui Ethel (și ea obiect cultural). Fratele lui Ethel, David Greenglass, intimidat de procuraturaă a depus mărturie împotriva ei și a lui Julius pentru a se salva pe el și pe soția sa, de la o soartă similară – pe care Cohn o avea în putere să o realizeze.  Dar moartea lor a creat și alte răspunsuri culturale, precum romanul lui EL Doctorow Cartea lui Daniel (1971), în care își imaginează viața dureroasă de după executarea părinților, a copilului cel mai mare al lui Rosenberg, pe care îl redenumește Daniel. În realitate, copilul mai mare Rosenberg se numește Michael, iar fratele său mai mic este Robert.

   Ei au vizitat de multe ori Columbia Law School cu dorința de a avea acces la diverse manuscrise aflate în arhivele universității. Au făcut multe cereri de „pardon” prezidențial. Pană acum nereușite… Deci Ethel și Julius Rosenberg au fost executați pentru spionaj în 1953, cu electrocutare pe scaunul electric pentru că erau presupuși spioni sovietici. Dar au fost? Copiii lor încă se bat sa dezvăluie faptele.

   Trei și șapte ani aveau când le-au fost arestați părinții, șase și 10 când le-au fost uciși părinții, acum sunt bunicii cu barbă gri și cunoscuți ca Michael și Robert Meeropol, după numele de familie al cuplului care i-a adoptat după ce guvernul SUA i-a „făcut” orfani. Astăzi, Michael, în vârstă de 78 de ani, este un profesor de economie pensionar, iar Robert, 74 de ani, este un avocat la pensie.

   Problemele fraților au început la 17 iulie 1950, când tatăl lor, Julius, a fost arestat în casa familiei din New East Side din New York, sub suspiciunea de spionaj. Michael ascultase The Lone Ranger la radio, un episod în care Lone Ranger fusese arestat pe dovezi fabricate, iar acum emisiunea părea să se întâmple în fața lui. Cu o lună mai devreme, fratele mai mic al lui Ethel, David Greenglass, fusese arestat pentru aceeași crimă. Tocmai începuse războiul coreean, care a fost prezentat de SUA ca o luptă pentru a opri comunismul în amenințarea sa de a distruge modul de viață american. Senatorul Joseph McCarthy îi avertiza pe americani cu privire la „comuniștii de casă” sau „homegrown commies”. Când Julius a fost arestat, America era într-o panică roșie. O lună mai târziu, Ethel a fost arestată de FBI și acuzată de spionaj. L-a sunat pe Michael acasă și i-a spus că ea, ca și tatăl său, a fost arestată. „Deci nu poți veni acasă?” a întrebat el. Copilul de șapte ani a început să țipe și într-un fel lupta sa ca să-i dezvinovățească pe părinți e o continuare a acelui țipăt.

   Julius și Ethel Rosenberg, la fel ca David Greenglass și soția sa, Ruth, au fost comuniști. David a lucrat ca mașinist timp de 18 luni la laboratorul de arme atomice din Los Alamos. A fost arestat când a fost identificat ca parte a unui lanț care a transmis secretelor despre tehnologie sovieticilor. David și-a recunoscut repede vina, iar avocatul său l-a sfătuit că cel mai bun lucru pe care îl putea face pentru el însuși și să-i ofere soției imunitate ar fi să-l dea in gât pe altcineva. Apoi, Ethel and Julius Rosenberg au fost arestați. FBI-ul a crezut că Julius este un șef care a recrutat americani pentru a spiona împotriva propriei țări și că l-a folosit pe David pentru a transmite secretele bombei atomice rușilor. Acuzațiile inițiale împotriva Ethel au fost că „a avut o discuție cu Julius Rosenberg și alții în noiembrie 1944” și „a avut o discuție cu Julius Rosenberg, David Greenglass și alții în ianuarie 1945” – cu alte cuvinte, că a vorbit cu soțul și fratele ei. 

   Inițial, David a mărturisit că sora lui nu a fost implicată în niciun spionaj. Cu toate acestea, soția sa, Ruth, a spus că Ethel a tastat informațiile pe care David i le dăduse lui Julius să le transmită sovieticilor. David și-a schimbat rapid povestea cu o săptămână înainte de proces pentru a confirma versiunea soției sale, probabil sub presiunea lui Roy Cohn, ambițiosul procuror asistent șef. Aceasta a fost dovada cheie împotriva lui Ethel, iar procurorul șef, Irving Saypol, a evocat o imagine pentru juriu cu Ethel la mașina de scris, lovind cheile, lovind „lovitură cu lovitură” împotriva propriei țări în interesul sovieticilor ” . Dar chiar și cu asta, Myles Lane, care a pus rațiunea războiului coreean la picioarele lui Ethel, a recunoscut în mod privat într-o ședință cu ușile închise a Comitetului mixt al Congresului pentru Energie Atomică: „Cazul nu este puternic împotriva doamnei Rosenberg. Dar în scopul de a acționa ca un factor de descurajare, cred că este foarte important ca și ea să fie condamnată și să i se dea o sentință dură. ” Directorul FBI, J Edgar Hoover, a fost de acord, scriind că „procedarea împotriva soției il va face pe soțul ei, Julius, să vorbească. La proces, sub interogarea lui Cohn, David a mărturisit că în septembrie 1945 i-a dat lui Julius o schiță și o descriere a bombei atomice și că Ethel a fost profund implicată în discuțiile dintre ei. Pentru că le dăduse nume, David a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Ruth era liberă să rămână acasă și să aibă grijă de copiii lor. Rosenbergii, care au insistat că sunt nevinovați, au fost găsiți vinovați. Judecătorul Irving Kaufman a analizat cu atenție sentința lor. Hoover, conștient de lipsa dovezilor în cazul împotriva lui Ethel și de modul în care ar arăta dacă America ar executa o tânără mamă, era împotriva sentinței de moarte pentru ea, dar Cohn a susținut și a câștigat.   Vă încurajăm să citiți articolul din The Guardian. Este foarte interesant, https://www.theguardian.com/world/2021/jun/19/rosenbergs-executed-for-spying-1953-can-sons-reveal-truth. Vă voi spune pe scurt că, da, Julius a fost spion sovietic, dar executarea lui de către guvernul american a fost nelegitimă: procurorii vor înțelege – dacă nu ai dovezi pentru ce acuzi pierzi. Julius a fost acuzat pentru că le-a dat rușilor planul bombei atomice. Nu sunt niciun fel de dovezi în acest fel.  În 1995, documentele Venona au fost declasificate. Acestea au fost mesaje trimise între agențiile de informații sovietice care au fost interceptate și decriptate de contraspionajele SUA din 1943 până în 1980.  Julius avea numele de cod „Antenă” și mai târziu „Liberal”. David și Ruth Greenglass au fost, de asemenea, suficient de productivi ca spioni pentru a primi nume de cod – „Calibru” și „Viespe”. Dar nu Ethel… Nu avea un nume de cod. A fost, potrivit unui cablu, „o persoană devotată” – adică o comunistă – dar, de asemenea, cablurile au subliniat că „[ea] nu funcționează”, adică nu era spioană. 
„La început, am urât acea transcriere, pentru că l-a făcut pe Julius să pară vinovat de ceva”, spune Robert. „Dar apoi mi-am dat seama că spunea clar că Julius și Ethel nu au făcut lucrul pentru care au fost uciși. Ethel nu a fost spion și Julius nu era un spion atomic, era un spion militar-industrial ”,  deși Julius a transmis detalii despre arme, nu a transmis detalii despre bomba atomică.

   În concluzie, copiii, deși bunici azi, au rămas la fel de devotați părinților cum erau în poza de mai sus, când demonstrau împotriva sentinței de executare prin electrocutare. E rușinoasă injustiția făcută atunci și e rușinos că injustiția și minciuna asupra lui Ethel și Julius Rosenberg continuă – dar comunismul e ceva de neconceput pentru guvernul american – ideologie, utopie, posibilitate. Va avea Biden cohones sa spuna mi-e frica mai mult de ignoranță și de ravagiile ei decât de utopia comunismului și să o ierte pe Ethel și să-i comute sentința post-mortem lui Julius? Nu cred, dar sper să mă inșel…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media