La aflarea titlului temei comune din acest număr, fiecare am avut, probabil, un prim gând, pe care l-am urmat sau nu.
Trebuie să spun că mie personal, mi-a fost foarte limpede de la început că aş vrea să pornesc cu scrisul meu, de la o idee mult vehiculată, de-a lungul istoriei noastre: aceea potrivit căreia, nu puţini au fost cei care au fost ispitiţi în timp, de bogăţiile ţării noastre. Dacă stăm să ne gândim la toate „trecerile” şi la toate „rămânerile” regilor şi împăraţilor, mai mult sau mai puţin efemere, pe teritorii din ţara noastră există tentaţia de a le pune în seama acelei ispite; parţial adevărat, căci nu trebuie neglijată nevoia firească de expansiune teritorială manifestată la toate marile puteri ale lumii.
Primul astfel de caz ilustru este cum bine o ştim cu toţii, „ispitirea” lui Traian, de către bogata Dacia. Să nu uităm însă că, înainte de a fi asasinat, împăratul Cezar plănuia o campanie împotriva lui Burebista, nu de dragul aurului Daciei, ci pentru sprijinul pe care regele dac îl oferea lui Pompei, principalul său rival.
Revenind la împăratul ce are faima de a fi cucerit Dacia, se ştie că acesta a pornit în războaiele dacice, pentru că nu uitase ruşinoasa campanie aici, a lui Cornelius Fuscus şi nici tartatul umilitor, încheiat de Domiţian. Sigur că asta nu exclude sistematica exploatare ulterioară, a bogăţiilor din Dacia.
Altfel stau lucrurile în cazul Transilvaniei, cucerită de un popor nomad care-şi făcuse un scop clar din expansiunea teritorială, în orice direcţie în care nu prea întâmpinau obstacole.
Nici Austro-Ungaria de mai târziu nu pierdea din vedere acest aspect, atunci când ocupa Oltenia, conştientă fiind, în acelaşi timp, de „mina de aur” pe care o constituia cealaltă regiune românească din cuprinsul ei, Transilvania.
Profitând de starea de slăbiciune politică de la noi, marilor puteri din jur le era uşor să-şi îndrepte dorinţa de extindere, spre aceste zone; tot o ispită şi aceasta, în definitiv, aceea a teritoriilor relativ uşor de cucerit(ce s-a întâmplat faptic, asta e cu totul altă poveste).
Păcatul acesta ne-a marcat şi nouă istoria, în vremea domniei lui Carol I, când România este şi ea tentată de regiunea Cadrilaterului.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean hotărât de… Târgoviște…
Citeşte şi
CIUCLARISME, o rubrică nouă, cu jurnalistul și omul de radio Bogdan CIUCLARU…
4.COLAJE SENTIMENTALE, din gândirea profundă a facebook-ului…
PICĂTURA CHINEZEASCĂ, despre ispitele românești…
DOSARELE CDS; cum văd EI țara atât de ispititoare, ROMÂNIA…
DEBUT, tânăra prozatoare Daria STEMATE, clasa a X-a E, Carabella…
STRATEGII DE DISTANȚARE, cu domnul profesor Petrică STOICA…
PRIMITE PRIN POȘTA… ELECTRONICĂ…
CULTURA ECONOMICĂ și doctorul în economie Bogdan CERNAT…
Ioana PIOARU și LECȚIA DE ZBOR…
Doamna Constanța POPESCU și MELANCOLIILE ei…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI, cu doamna Mariana OPREA STATE…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…
STUDENȚEȘTI, cu domnișoara Alexandra MOCANU…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, rubrica săptămânală a unui mare actor, Puiu JIPA…
Domnul profesor Daniel TACHE, doctor în filologie, cu rubrica sa CULTURA ONLINE…