România este o țară dinamică, poate mult prea dinamică. Din păcate dinamismul rămâne prizonierul luptei politice interne,inspiratădin operele lui Dalí . Traducerea dinamismului intern în plan extern se poate face, uneori, prin banal și scăderea încrederii.
Luptele sunt din ce în ce mai dinamice, iar sfera on-line devine deja un câmp cu foarte multe victime și de-o parte și de cealaltă. Modificările codului penal au adus luptele la un alt nivel, cu un profund ecou la nivel internațional.
România a notat de curând două mișcări importante pe plan internațional- normalizarea relației bilaterale cu Republica Populară Chineză și o anumită doză de apropiere față de Republica Moldova (o apropiere rezultată în urma modului în care Uniunea Europeană a gestionat Parteneriatul Estic). Astăzi România este din nou în centrul atenției, dar de data asta prin circul politicii interne.
Este un joc politic intern ce afectează imaginea țării noastre în afară, imaginați-vă că sunteți un investitor străin și doriți să intrați pe piața internă din România. Studiați posibilitățile, dar și modul în care politicul funcționează în acea țară. Când citești ce se întâmplă în parlament, unii dorind modificări aberante ale Codului Penal, te gândești de cel puțin două ori dacă să investești într-o astfel de țară.
Având în vedere modul în care politica internă “gestionează” treburile, automat politica externă are de suferit; este o relație de interdependență. Nu poți avea o politică externă stabilă, dacă cea internă rămâne la stadiul de poligon. În poligon se trage, se distruge nu se construiește. Suntem la 24 de ani de la revoluție, iar politicul rămâne –ironic- o mare problemă. În același timp sunt o serie de persoane care atacă instituția parlamentului, greșit – parlamentul reprezintă simbolul democrației. Nu instituția este de vină, ci o serie de oameni cu interese mai puțin legale. Poate că la 25 de ani de la evenimentele din 89 vom realiza necesitatea unei revoluții de tip moral.
Comunitatea internațională nu va sta cu mâinile în sân, suntem membrii ai unui club select, iar eticheta trebuie respectată. România s-a comportat ca și un bufon apărut la o recepție, au venit băieții de la poartă somând revenirea la ținuta adecvată. Trebuie să înțelegem complexitatea jocului internațional, nu suntem singuri pe lume și trebuie să înțelegem faptul că suntem o rotiță dintr-un mecanism complex și dur. Slăbiciunile din ultimii ani au consecințe evidente, România rămâne la coada plutonului european schițând gesturi greu de înțeles pentru ceilalți membrii ai plutonului.
Vinovați? E ușor de acuzat, dar cel mai ușor este să ne uităm într-o oglindă; posibil să se spargă. Aș dori să închei printr-o rugăminte: haideți fiecare să ne facem treaba și să nu ne mai mulțumească clasicul Merge și așa, dacă fiecare la nivel individual va reuși, probleme precum cea expusă mai sus vor dispărea gradual.
Vă doresc Sărbători Fericite și să urmărim împreună evenimentele din 2014, un an destul de important – în opinia unora chiar crucial.
RADU GEORGESCU este absolvent de științe politice, analist de politică externă și, mai ales, absolvent de CARABELLA…
Citeşte şi
Roman foileton, NERO, BRAC GERMAN, episodul 13 …
LA BORTA RECE, cu domnul Radu PĂRPĂUȚĂ, un răsfăț stilistic de sfârșit de an…
SUBSTITUIRI, cu doamna Dana NEACȘU, un serial excepțional, într-o confesiune tulburătoare…
SOVIANYSME, cu Octavian SOVIANY…
Un mare regizor, Constantin VAENI și rubrica sa ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…
Desigur, o bogată PICĂTURĂ CHINEZEASCĂ…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
JI-PISME DE SÂMBĂTĂ, poeme altfel, de Puiu JIPA…
JUNIORI DE CARABELLA, despre draga de școală, cu Marius Alexandru DINCĂ…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE, cu domnișoara Erica OPREA…
POMPIJIPISME și interferențe metaforice…
LONDRA LA PAS, cu Cristian Gabriel GROMAN și dorul lui de casă…
Scriitorul târgoviștean Ioan VIȘTEA, cu RAFTUL CU PROZĂ SCURTĂ…
Marele actor Puiu JIPA și rubrica sa AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI și Teodor Constantin BÂRSAN…
Domnul profesor Petre STOICA și STRATEGII DE DISTANȚARE…
JUNIORI DE CARABELLA, cu domnișoara Daria STEMATE…
Domnișoara Ioana PIOARU și rubrica ei LECȚIA DE ZBOR…
Doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN și REFLECȚII PEDAGOGICE…
REFLECȚII MINORE, cu domnul profesor Alexandru IACOB…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
Domnișoara Alexandra MOCANU și rubrica ei STUDENȚEȘTI…
Doamna Dana NEACȘU, doctor în filosofie, cu AMERICA LA NOI ACASĂ, direct din New York…
CULTURA ONLINE, rubrica domnului profesor Daniel TACHE, doctor în filologie…
TERAPII ÎNGÂNDURATE, cu scriitorul Ioan VIȘTEA…
CULTURA URBANĂ, cu domnul doctor în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
Doamna Mariana OPREA STATE și rubrica ei, ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…