Acum, că privatizarea CFR Marfa a eşuat oficial, cred că este momentul să recunoaştem că aceasta a eşuat neoficial mult mai devreme. În mod normal, procesul privatizării operatorului feroviar de marfă nu ar trebui să fie mult prea complex deoarece istoria recentă a României este plină de poveşti similare unde protagonista – o companie de stat cu poţential ascuns, dar cu datorii la vedere, se oferea spre salvare unui ofertant binevoitor. Compania, fiind „fată mare” şi neavând experienţă, se vindea prea ieftin, iar salvatorul se dovedea a fi mai degraba „proxenet”. Dramele nu au happy ending.
Iată că, în 2013, a venit şi rândul CFR Marfă – companie sufocată de datorii, cu parc de vehicule învechit şi contracte din ce în ce mai puţine, dar lider de piaţă. După o prezenţa modestă, licitiaţia este câştigată de către operatorul feroviar de marfă privat, ocupantul poziţiei doi pe piaţa românească. Din acel moment începe scandalul. Mărul discordiei – avizul Consiliului Concurenţei care, în mod pasiv, aştepta să fie solicitat să dezamorseze situaţia.
Adevarul este că până şi cei mai importanţi super-eroi trebuie să fie chemaţi să intre în acţiune. Dacă însuşi Batman are nevoie de semnal luminos, atunci ce pretenţii să avem de la Consiliul Concurenţei. Drept e că, în România, a avea iniţiativă e cam desuet. Totuşi, este chiar atât de complicat de vizualizat scenariul în care o companie cu o cotă de piaţă de aproximativ 35% ahiziţionează liderul pieţei care are o cotă de piaţă de aproximativ 50%? În secunda unu, după declararea ofertei câştigătoare, Consilul Concurenţei ar fi trebuit să îşi exprime cel puţin un punct de vedere. Ca urmare a întârzierii realizării unei analize şi eliberării unui aviz, procesul de achiziţie s-a anulat.
Din punctul meu de vedere, ar trebui să privim situaţia foarte simplist. Un investitor ideal pentru CFR Marfă ar trebui să îndeplinescă doar două condiţii. După 23 de ani de privatizări eşuate mă mulţumesc cu două criterii amărâte. Investitorul să fie:
- o companie din acelaşi domeniu de activitate sau un domeniu conex
- o companie cu capital românesc.
În cazul de faţă, amblele criterii erau îndeplinite. De fapt, m-aş fi mulţumit doar cu criteriul conform căruia achizitorul să fie tot un operator feroviar. Măcar aş fi avut un grad ridicat de încredere că CFR Marfă va continua să transporte…marfă. Să nu uităm de nenumăratele parcuri industriale achiziţionate de dezvoltatori imobiliari. Ghici ghicitoarea mea ce planuri avea un dezvoltator imobiliar după ce intra în posesia unui combinat? Va reorganiza producţia şi o va a orienta către pieţele unde există cerere pentru produsele româneşti? Sau va „trage” un mall?
Aşa cum stau lucrurile pe piaţa transportului feroviar de marfă din România, privatizarea trebuia rezolvată foarte rapid deoarece compania câştigătoare a dat şah mat poziţiei CFR Marfă. S-a gândit cineva că oricum s-ar fi derulat privatizarea, din punct de vedere comercial, dacă numărul unu de pe piaţă stă şase luni în suspensie, poziţia numărului doi creşte considerabil, acesta aflându-se într-o situaţie de win-win? Nici unii dintre experţii privaţi angajaţi de Ministerul Transporturilor să asiste la procesul de privatizare nu a prevazut acestă situaţie? Dacă se uitau recent la televizor sigur se prindeau că „ Adevărata valoare stă în lucrurile simple”.
BOGDAN CERNAT este doctor în relații economice internaționale, specialist în managementul afacerilor, cadru didactic asociat la ASE și, mai ales, absolvent de CARABELLA…
Citeşte şi
Episodul opt din NERO, BRAC GERMAN, romanul foileton al suplimentului nostru…
PICĂTURA CHINEZEASCĂ cu transparență românească…
STRATEGII DE DEPĂRTARE, cu un prieten nou, domnul Petrică STOICA…
CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
Teodor Constantin BÂRSAN și rubrica lui CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI…
Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE în deplasare, la Băile Herculane…
LECȚIA DE ZBOR, cu Ioana PIOARU…
O poveste cu marele actor Puiu JIPA, în rubrica lui AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
STUDENȚEȘTI, cu domnișoara Alexandra MOCANU…
CULTURA ONLINE, cu doctorul în filologie Daniel TACHE…
CULTURA URBANĂ, cu doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
Doamna Mariana OPREA STATE și ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…
JUNIOR DE WORCESTER, adică Mihai Bogdan VLĂDUCĂ…
AMERICA LA NOI ACASĂ, cu domana Dana NEACȘU, doctor în filosofie…
POEMELE SĂPTĂMÂNII, cu doamna Constanța POPESCU și domnul Vali NIȚU…
EVENIMENT, revine domnul Radu PETRESCU – MUSCEL…
REFLECȚII PEDAGOGICE, cu doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…