Adaosul comercial afişat în multe spaţii comerciale începând cu 1990, ce poate ajunge, aşa cum am văzut, la 500% în unele locuri, nefiind limitat decât de… cât de vandabil este produsul constituie unul dintre multele motive de tensiune nervoasă, în minţile românilor, care pot vedea acest fapt, ca pe un alt semn de anormalitate a pieţii libere: acela numit „speculă”.
Ce vreau să arăt în continuare este faptul că perioada interbelică românească a cunoscut multe încercări legislative de combatere a fenomenului speculei, inclusiv prin posibilitatea – acordată primarilor -, de a stabili la nivel local, prin intermediul ordonanţelor, preţuri maximale pentru articolele de strictă necesitate.
Printr-un astfel de act oficial emis la 1 oct.1937, primarul Târgoviştei-George Pârvulescu stabilea preţurile la: făină albă, cal.I – preţ maxim 8, 40 lei/kg, carne de vită-20 lei/kg, carne de porc-28 lei/kg, zahăr-31 lei/kg, lapte – 6lei/l, cartofi – 3 lei, s.a. Comercianţilor li se impunea, de asemenea, îndatorirea de a afişa aceste preţuri, în locuri cât mai vizibile.
Alt fenomen des întâlnit azi şi parcă neluat de nimeni în seamă, în ciuda nemulţumirilor pe care le provoacă, atât printre producători, cât şi în rândul cumpărătorilor este invazia intermediarilor. Cum stăteau lucrurile cu aceştia, în perioada la care făceam referire ceva mai devreme? Ei bine, spre protecţia producătorilor, legea îi oprea de a cumpăra marfă, înainte de ora 10, de la producătorii aflaţi în pieţe.
Ordonanţele Primăriei care reglementau aceste aspecte înştiinţau, pe de altă parte locuitorii, în legătură cu existenţa, la biroul din piaţă al Primăriei, a unui registru special în care puteau fi însemnate „orice reclamaţii contra comercianţilor care încalcă legea speculei”.
Ar mai trebui spus că cei aflaţi a încălca reglementările legii nu riscau doar plata unei amenzi, ci trimiterea în judecată şi chiar pedeapsa cu închisoare.
Legea se şi aplica, dovadă stând în acest sens, numeroasele dosare penale păstrate în arhiva Tribunalului Dâmboviţa…
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și „ardelean de Târgoviște”…