Focul de artificii devenit astăzi un must have al tuturor evenimentelor sociale constituia, în urmă cu vreo sută de ani, un eveniment ieşit din comun, aşa cum a fost cel organizat duminică, 9 septembrie 1901.
Începând cu orele 17.00, după cum se anunţa publicului interesat, maestrul pirotehnist Anton Ficaş, împreună cu absolventul de Conservator, Grigore Savu ofereau, în spaţiul foarte potrivit ales al Grădinii Publice târgoviştene, o autentică „Serată Veneţiană”. Era vorba, în fapt, despre un eveniment caritabil, fondurile obţinute urmând a fi donate Societăţii „Caritatea”, pusă în slujba sprijinirii materiale a elevilor săraci.
Prima parte a programului serii era dedicată declamaţiilor, monologurilor comice şi anecdotelor populare rolul de amfitrion avându-l artistul Grigire Savu; pentru cea de-a doua parte, organizatorii pregătiseră o mare bătaie de flori, confetti, precum şi „asaltul de serpentine”.
Animaţi de dorinţa ca publicul să se distreze, „fără ca să cheltuiască mult” s-a decis vânzarea de confetti fără adaos comercial.
Cel mai important moment al serii urma a-l constitui însă de departe, aprinderea artificiilor care purtau, într-un mod cu totul inedit, denumirile date de artist: Crucea malteză, Moara de vânt, Telegraful bengalic sau Fântâna Blanduziei.
Preţul unui bilet la intrare varia între 1 leu pentru domni, 50 de bani pentru doamne şi 25 de bani pentru copii şi elevi.
Începutul serbării a fost anunţat cu detunături şi salve de rachete, iar apoi, fanfara Regimentului 22 Infanterie a încântat publicul cu arii din opere celebre. Atmosfera de sărbătoare era completată de faptul că întreaga Grădină fusese iluminată „a Giorno”(!)
La sfărşitul serii, un uriaş balon a fost ridicat în aer şi din el, o mulţime de „stele multicolore” au inundat Grădina întreagă.
RADU STATE este doctor în istorie și consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale…