Ionel Fernic –
„omul de ieri” al muzicii şi aeronauticii româneşti
Am scris articolele menţionate mai jos, pentru a ajuta pe cei interesaţi să–şi amintească de „oamenii de ieri” ai oraşului sau judeţului nostru, ce au activat cu rezultate deosebite în domenile tehnico-stiinşifice, cu care ne mândrim şi care, după părerea mea, au fost uitaţi. Am prezentat pe:
– prof. univ. ing. dipl. Alexandru C. Vissarion, din Costeşti Vale, unul dintre primii publicişti români în domeniul astronauticii, din perioada dintre cele doua războaie mondiale;
– prof. univ. Abramescu Nicolae ce a predat matematica la Universitatea din Cluj şi a elaborat cele mai bune manuale de liceu şi universitate în prima jumătate a sec. al XX-lea;
– marele arhitect, prof. univ. Alexandru Orăscu, decan şi rector al Universităţii din Bucureşti, din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
În rândurile de faţă voi prezenta pe Ionel Fernic, un „om de ieri“ care nu a fost uitat, fiindcă în oraşul nostru există o stradă cu numele său, este menţionat în „Enciclopedia oraşului Târgovişte” şi amintit concitadinilor anual prin Festivalul naţional „Crizantema de aur“. Este omul care şi-a echilibrat viaţa între muzică şi aeronautică.
S-a născut la 29 mai 1901, în „centrul vechi” al Târgoviştei. Tatăl său, inginer mecanic, era şi proprietarul unui atelier mecanic. Familia Fernic se mută la Galaţi, unde Ionel urmează liceul „Vasile Alecsandri” şi va dobândi o aleasă cultură muzicală de la profesorul de pian Theodor Fuchs, adus în ţară de marele nostru compozitor George Enescu. Se poate spune că Theodor Fuchs i-a insuflat dragostea pentru pian şi chitară şi se crede că sub îndrumarea sa a compus balada Cruce albă de mesteacăn (1919), prima sa piesă de muzică uşoară.
Pasionat de muzică, dar şi de aparatele de zbor, Ionel Fernic este îndrumat de părinţi să-şi continue studiile într-o facultate tehnică. Fernic va opta pentru Conservatorul din Bucureşti, secţia de artă dramatică, având la admitere cea mai bună medie. Deşi remarcat de profesorii săi, tânărul nu se impune ca actor. Joacă pe scena Teatrului Naţional împreună cu Ion Manolescu, Aristid Demetriad, Mişu Fotino, Sors Cluceru, G. Baldovin şi Ion Şahighian.
O dată încheiate studiile (1924), Fernic îşi satisface stagiului militar la Şcoala de Ofiţeri de Infanterie în rezervă din Ploieşti și va rămâne în oraş pentru câţiva ani. Din anul 1927, Fernic şi-a încercat pentru scurt timp talentul scriitoricesc, publicând un volum de schiţe, Misterele din Mizil, iar în 1928, a publicat un volum de poezii, Prăpăstii, câteva cărţi pentru copii şi a fondat revista satirică Să nu te superi că te-njur. A fost printre primii traducători ai lui Omar Khayyam.
Compozitor de succes, la începutul anilor treizeci, Fernic se mută definitiv în Bucureşti. Simţind atracţia de a compune muzică uşoară de succes, dar şi totodată pentru a-şi verifica posibilităţile, scrie romanţe şi tangouri. Primul său tangou, compus în 1931, s-a intitulat Minciuna (mai cunoscut prin titlul “Pe boltă când apare luna”). Multe dintre compoziţiile sale s-au bucurat de faimă în epocă şi continuă să fie apreciate până în ziua de astăzi. Fernic, până în 1938, a compus peste 400 de romanţe, tangouri şi valsuri. Aproape toate piesele sale au devenit şlagăre „clasice”, înnoind şi modernizând limbajul muzicii uşoare româneşti. Sunt memorabile, de pildă, romanţele „Crucea albă de mesteacăn”, „Îţi mai aduci aminte doamnă?”, „Amurg de iubire”, „Plaisir d’amour”, „Iubesc femeia”, „În umbra vechilor salcâmi” ş.a.
Succese obține și în aeronautică. Visul lui Fernic a fost să zboare şi, împreună cu regretatul său văr George Gh. Fernic (născut în Galaţi, la 05 august 1900), – care a fost aviator, constructor de avioane şi pilot de curse.He founded the Fernic Aircraft Corporation on Staten Island, in New York, in 1929. accidentat mortal la Miting Internaţional de aviaţie de la Chicago la 22 octombrie 1930 – construiau din cutii goale de portocale, modele de avioane. He is the cousin of Romanian composer, amateur pilot and sky diver, Ionel Fernic (http://ro.wikipedia.org/wiki/Ionel_Fernic), who was also killed in an aviation accident in 1938.Fernic a absolvit Şcoala de Pilotaj „Mircea Cantacuzino” de la Băneasa în primăvara anului 1935, devenind pilot de turism şi sport şi pe care l-a practicat la Galaţi şi Bucureşti (1936-1938).
La un miting internaţional desfăşurat la Bucureşti, lui Fernic i-a venit ideea să traverseze Carpaţii până la Braşov, şi înapoi. Zborul, a fost un succes, el revenind la Băneasa în aplauzele bucureştenilor, implinindu-şi dorinţa, dar şi visul lui Aurel Vlaicu. A fost medaliat de regele Carol al II-lea cu o distincţie importantă, Crucea de aur a Ordinului „Virtutea Aeronautică”. (1938)
Se arată interesat şi devine paraşutist sportiv fără să fi făcut o asemenea şcoală. În 1936, în România nici nu exista aşa ceva. Prima şcoală de paraşutişti a fost creata in 1937, a doua a fost militară şi a luat fiinţă în anul 1940. A fost printre primii săritori cu paraşuta din ţara noastră şi unul din marii popularizatori ai folosirii cu succes a acestui sistem de salvare din spaţiu aerian. Fernic execută primul salt cu paraşuta, sărind dintr-un avion Farman pilotat de Popescu-Oiţă, la 31 mai 1936, în cadrul unui miting aviatic la aeroportul Băneasa. Debutul a fost sprijinit de Victor Puşcariu, directorul unei fabrici de paraşute.
De atunci, suspendat de cupola albă de mătase a paraşutei, a mai sărit de zece ori la Mitingurile aeronautice organizate pe parcursul anului 1936, de către Asociaţia Română pentru Propaganda Aviaţiei (ARPA): Iaşi – 12 iulie, Moreni – 21 iulie, Câmpina – 26 iulie, Piatra-Neamţ, 15 august, Crevedia Mare – 23 August, municipiul Chişinău – 13 septembrie, Slatina – 20 septembrie, Ismail – 4 octombrie.
Merită să reţinem că la Piatra-Neamţ, Fernic se urcă în bătrânul Farman, îşi dă drumul în gol, planează şi aterizarea o face fără amortizarea specifică a picioarelor la contactul cu pământul. Vrând să strângă paraşuta, a simţit o durere acută la genunchi.
La ultimul miting al anului 1936, vântul sufla cu 20 m/sec, foarte mult pentru saltul cu paraşuta. Se urcă în avionul pilotat de Popescu-Oiţă. La 800 m iese pe aripă şi se aruncă în gol. Paraşuta Irvin s-a deschis simultan cu părăsirea avionului. În timpul plutirii constatată că se află deasupra unui sat, despre a cărui existenţă nici nu ştia la decolare. Manevrele de glisare într-o parte spre câmpul de aterizare sunt inutile, înălţimea era deja mică şi satul se apropia vertiginos. La un moment dat apare un gard şi întinde piciorul stâng înainte. O bufnitură grozavă… apoi n-a mai ştiut nimic, rămânând să poarte toată viaţa un baston din cauza fracturii apărute la picior.
A primit postul de comandant al Şcolii de Aviaţie Civilă a ARPA din Cernăuţi (1937-1938).
Ionel Fernic a murit la 22 iulie 1938, într-un accident aviatic. Aflându-se la Cernăuţi, este chemat în interes de serviciu la Bucureşti. Reuşeşte cu greu să găsească un loc în cursa companiei LOT, Varşovia–Cernăuţi–Bucureşti, convingându-şi un prieten să-i cedeze biletul. Avionul se prăbuşeşte din motive necunoscute în pădurea Negrileasa, lângă satul Stulpicani, între Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.
În final, îmi permit să fac o recomandare pentru istoricii și gazetarii Târgoviștei: când îl prezentaţi pe Ionel Fernic pomeniţi de ambele lui iubiri – muzica şi aeronautica, fiindcă aşa este corect…
Domnul profesor IOAN N. RADU e singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu și un spirit mereu tânăr…
Citește și:
ROMAN FOILETON – Ionuț CRISTACHE: Calendarul cu patimi ( ediția a doua ), episodul unu…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ – Puiu JIPA: La aniversară…
LECȚIA DE ZBOR – Ioana PIOARU: Grevă…
AMERICA LA NOI ACASĂ – Dana NEACȘU: Ședință de senat…
CULTURA URBANĂ – Pompiliu ALEXANDRU: Despre belicoșenie…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE – Mihaela MARIN: Despre țoape și țopism sau literatură și realitate…
REFLECȚII MINORE – Alexandru IACOB: Iarna în port…
SOVIANYSME – Octavian SOVIANY: Am fost un copil reușit? ( 3) …
CONEXIUNI – Ștefan POPESCU: Fragmentarium…
STRATEGII DE DISTANȚARE – Petre STOICA: Despre ploaie…
CULTURĂ ȘI ISTORIE – Radu STATE: Despre gazete și gazetari, la ceas aniversar…
ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI – Constantin VAENI: Fragmente…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI – Teodor Constantin BÂRSAN: Hârtia nu roșește…
REFLECȚII PEDAGOGICE – Alexandra VLADOVICI BÂRSAN: A fost odată ca niciodată…
TERAPII ÎNGÂNDURATE – Ioan VIȘTEA: Varză de Bruxelles…
CULTURA ONLINE – Daniel TACHE: Scrisori către tine. Despre cunoașterea prin creație…
CUȚITUL CU Teiș – Gabriel ENACHE: Unu…
DEPOZIT ELECTRONIC – Ovidiu IVANCU: Simulare BAC.Scrisoare deschisă…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI – Mariana OPREA STATE: Respirări…
LA BORTA RECE – Radu PĂRPĂUȚĂ: Povestiri de la Bolta Rece…
SUBSTITURI, confesiuni americane, episodul 6 – Dana NEACȘU…
JI-PISME DE SÂMBĂTĂ – Puiu JIPA: Zece altfel de poeme…
MELANCOLII – Constanța POPESCU: Două poeme…
RAFTUL CU POEME – Ioan VIȘTEA: Gluga de coceni…
STUDENȚEȘTI – Alexandra MOCANU: Studențești și nu prea. Despre cum se trăiește în Capitală…
JUNIORI DE CARABELLA – Marius Alexandru DINCĂ: Un fel de n-ar mai fi…
JUNIORI DE CARABELLA – Daria STEMATE: Cel geniu și cel artist…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE – Erica OPREA: În loc de Mărțișor…
DIN CUTIA POȘTALĂ – Măsura imbecilului…
JUNIOR DE WORCESTER – Bogdan VLĂDUCĂ: O nouă lume veche