ortooxacell kiss2022.gif Flax

CALGARY, ÎN DIRECT: Introducere sentimentală – Radu Tecuceanu

M-a bucurat foarte mult invitația Gazetei de a scrie despre orasul nostru adoptiv, Calgary.  M-am stabilit aici acum aproape 3 ani, împreună cu soția mea, Claudia, și cu băiatul nostru, David. Multa lume ne-a întrebat de ce ne-am ales Calgary ca destinație. Ei bine, procesul de selecție a orașului a trecut prin mai multe faze. Întâi de toate ne-am decis să emigram într-o țară unde se vorbește engleza, limba pe care o ințelegeam cât de cât. Așa am ales Canada, întrucât procesul de emigrare era relativ rapid și nu foarte costisitor. Apoi ne-am uitat la provinciile Canadei și am ales Alberta, pentru oportunitățile de locuri de muncă pe care le oferă, pentru clima mai blândă (comparative cu alte zone ale Canadei, evident) și pentru taxele mici (TVA-ul aici este de doar 5%). Următorul pas a fost să alegem orașul. În prima fază  ne-am gândit la Edmonton, pentru că este capitala provinciei, dar, “scotocind” mai mult pe internet și vorbind cu mai mulți români aflatți deja în Edmonton și Calgary, ne-am hotărât să venim în Calgary, care este capitala economică a provinciei. Toate companiile mari de Petrol și Gaz au sediile centrale și cele mai multe birouri în Calgary, nu în Edmonton.

Suntem foarte fericiți de alegerea făcută, ne plac foarte mult oamenii, orașul și oportunitățile pe care le oferă, atât în ceea ce privește cariera, cât și activitățile din afara serviciului. Orașul este situat iîn sudul provinciei, foarte aproape de Munții Staâncoși (aproape o oră de condus). Această apropiere i-a oferit șansa Calgary-ului să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă, în 1988. Sunt puțin peste un million de oameni care trăiesc aici, iar orașul are o suprafață de trei ori mai mare decât Bucureștiul. Deși nu prea pare, este un oraș de munte, situat la peste 1.000 m altitudine. Este plin de dealuri și văi, așa că poți locui de la 1.000 la 1.300 de metri. Casa noastră, de exemplu, este la peste 1.250 de metri.

As vrea să vă povestesc, în articolul meu de azi, mai intâi puțin despre climă, deoarece este un subiect foarte interesant. Am spus climă, nu vreme, pentru că, vorbitul despre vreme este interesant doar pentru britanici. O să fiți poate surprinși, dar și pentru canadieni discuțiile despre vreme sunt la ordinea zilei, asta pentru că vremea este foarte schimbătoare.

Datorită poziției în care este situate, Calgary este ferit de multe evenimente meteorologice neplăcute. Suntem la adăpost, cum s-ar spune. Munții Stâncoși ne mai oferă un “cadou meteorologic” numit Chinook. Chinook-ul este un vânt care vine periodic dinspre munți. De ce iubim noi Chinook-ul? Pentru că pe timp de iarnă poate să crească temperatura de la o zi la alta, cu până la 30 de grade. Și asta se întâmplă o data cam la 2-3 săptămâni. De aici vin și schimbările permanente ale vremii la noi. Sunt zile în care avem, de dimineața până seara, 3 anotimpuri. Asta cred că ne ține în formă. Majoritatea oamenilor pe aici duc un rucsac în spate, în care au o îmbrăcăminte în plus (pentru momentele mai reci) sau în care pot să pună ceea ce dau jos de pe ei, când se încălzesc. E un fel de “portbagaj la purtător”.  Vremea este atât de schimbătoare în Calgary, încât  există și o zicală: dacă nu-ți place vremea, așteaptă 5 minute!

Încă un lucru foarte important despre climă, care trebuie amintit: este uscată. Chiar și la temperaturi foarte mici, iarna (-40 sau chiar mai jos) nu simți frigul asa cum îl simți într-un loc cu clima mai umedă (Coasta de Vest – Vancouver sau Coasta de Est și Marile Lacuri – Ottawa, Toronto, Montreal). De cele mai multe ori, e mai cald aici decât în România, chiar dacă temperatura la noi este cu 20 de grade mai mică. E mai cald, relativ la temperatura resimțită, indice de confort termic cred că îi spune.

Tot legat de confortul resimțit, Calgary este unul din cele mai însorite orașe din Canada. Asta face foarte bine la spirit. Chiar dacă afaraă sunt -30 sau -35 de grade, este un soare strălucitor. Credeți-mă pe cuvânt, soarele ajută foarte mult.

Vara este cald, câteodată prea cald, însă, din nou, clima uscată ajută. Nu simți căldura, așa cum o simți într-o zonă cu umiditate mare. Noaptea se răcorește destul de mult, așa încât potți să dormi confortabil, fără să ai nevoie de aer condiționat. Pentru că aici sunt atât de mulți oameni veniți din atât de multe părți ale lumii (Asia, India, Filipine, Mexic, America Latina) în care clima este cu mult diferitaă, de obicei iarna este o încercare destul de grea pentru ei. Umblă înfofoliți cu cât mai multe straturi de haine, iar pentru mulți zăpada este o noutate in viața lor (măcar prima zăpadă). E interesant să urmărești reacția lor, atunci când văd pentru prima oară zăpada. Se bucură ca niște copii care au o jucărie nouă. Asta până încep să dea la lopată și n-o mai privesc chiar cu ochi buni.

La cealaltă extremă sunt oamenii (nu prea mulți, ce-i drept) care la -15 sau -20 de grade sunt în tricou sau cu o bluză pe ei, cu pantaloni trei sferturi și pantofi sport. Oricum, iarna, poți lesne deosebi canadienii “reali” de venetici ca noi, care nu sunt încă foarte bine adaptați climei. Să nu vă mai spun că, de pe la 0 grade în sus,  foarte mulți umblă în șlapi de plajă (flip-flops, cum le spune pe aici).

Ce mi se pare foate important legat de climă este faptul că totul este pregătit pentru “evenimente meteorologice” mai dure. Casele se încălzesc destul de ușor și ieftin, mașinile stau in garaj, cele mai multe companii au parcări subterane și în centru, unde sunt cele mai multe birouri de firme, aproape toate clădirile sunt legate printr-o rețea de pasarele construite cam la nivelul etajului 1-2, numită “+15”. Asta înseamnă că poți să colinzi prin clădirile din centru in plina iarnă prin interior, fără să fie nevoie să ieși afară, în frig.

Apropos de schimbările de temperatură de care vă spuneam, ieri, când am început să scriu materialul de față, au fost +18 grade. Azi, când l-am terminat, ninge…

Închei aici mica prezentare despre climă și sper să revin, săptămâna viitoare, cu informații despre alte aspecte ale traiului în Calgary. Toate cele bune, târgoviștenilor mei…

 

RADU  TECUCEANU  este un tânăr economist și lucrează ca Proiect Coordinator la Sucor Energy, în Calgary, Alberta, Canada

 

Citeşte şi ROMAN FOILETON –  A doua față, de Ionuț CRISTACHE

CULTURA ONLINE –  Daniel TACHE

CULTURA  URBANĂ –  Pompiliu ALEXANDRU

AMERICA  LA  NOI  ACASĂ –  Dana NEACȘU

CULTURA ECONOMICĂ –  Bogdan CERNAT

CULTURĂ  ȘI  ISTORIE –  Radu STATE

AȘA  O  LIPSĂ  DE  INCULTURĂ… –  Puiu JIPA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media