Undeva, oriunde, prin ţară…
Intri într-un mic magazin.
Situaţia nr.1(rară, spre rarissimă; oricum, pe cale de dispariţie): o doamnă amabilă, drăguţă, privire interesa(n)tă te întâmpină zîmbind şi îţi dă toate detaliile despre un produs pe care intenţionezi să-l achiziţionezi. La ieşire te mai pofteşte pe-acolo, informîndu-te în legătură cu zilele de adus marfă nouă şi posibilitatea de a-ţi opri un produs, de negăsit altundeva.
Situaţia nr.2(întâlnită din ce în ce mai des şi extrem de frustrantă pentru cumpărătorul şi aşa agasat de atâtea altele): o tânără cu aer plictisit şi haine negre cu ţinte şi pietre peste tot-ultima tendinţă-, nu te întîmpină decât(eventual) pentru a te urmări cu suspiciune, ca pe un potenţial delicvent, fără cel mai mic efort sau ştiinţă de a face asta, mai discret. Devine imediat foarte clar că habar n-are să te lămurească în legătură cu măsura, cantitatea, compoziţia sau producătorul…E prost plătită şi pe o poziţie sub studiile pe care le are, dar tot te enervezi!
Pleci întrebându-te, pentru a nu-ştiu-câta oară în ultimul timp: ”… cum naiba de ne-a lovit domnul profesor cu o astfel de temă imposibilă?! Lasă că mă gândesc eu la una grea, când îmi va veni rândul!!”
Atitudini similare cu cele descrise în exemple mai sus întâlneşti la ghişee, bănci, restaurante….Trist e când, în acelaşi mod se „serveşte” şi prin şcoli sau spitale.
Dar oare ideea de „ispită” nu include în ea însăşi, atât posibilitatea unor finaluri dezamăgitoare, cât şi a unora care să-ţi încarce rezervele de optimism? Acele rezerve epuizate prin lovituri repetate, cu capul, în zidurile ipocriziei, prostiei, lipsei de profesionalism sau intereselor personale, ridicate la rang de „omenie/umanitar” ?
„Aha!îţi zici. Asta era! Domnul profesor ne-a întins o capcană filozofică…Înseamnă că sunt „pe val” cu exemplele date!”
Problema nu e nouă. Se pune de când existăm. Pământul acesta rămâne veşnică ispită, locuitorii lui sunt cei ce fac din el, uneori- ispită(doar suntem atât de lăudaţi pentru calităţi!), de-atâtea ori-dezamăgire!!!
Acest pământ înseamnă „Acasă”, pentru toţi cei care, din depărtări simt nevoia să-şi îndrepte paşii înapoi, aici, mulţi gândindu-se la această revenire, ca la singura ofilire acceptabilă, lângă rădăcina pe care şi-au tot căutat-o cu înfrigurare…
Sunt exemple celebre şi nu puţine, care te conving că, la un moment dat, vei simţi că locul tău „pentru totdeauna” este acest pământ, ca şi cum doar de aici ar fi posibilă reîntoarcerea în Universul din care, la naştere, ai plecat într-o plimbare scurtă, dar atât de interesantă!!……….
Gândeam la toate acestea, în aerul rece al nopţii de noiembrie, în care stelele concurau în strălucire, privind şi ele cu uimire, ca şi mine, la fuioare de nori albicioşi ce veneau în goană dinspre munţi şi se profilau pe cer, ca nişte fine pânze de păianjen. Se împleteau şi se desfăceau cu repeziciune, dansând, un fel de auroră boreală, însă fumurie; dar nu e oare griul nostru, mai frumos decât orice culoare de-a….lor?!
Când laşi în urmă toate sâcâielile mărunte zilnice, care scrijelesc la suprafaţă viaţa ta, fără a atinge în vreun fel esenţa, când vrei cu adevărat ca raportarea fiinţei tale s-o faci fără ură, fără patimă, cuprins de linişte, la un miez concret, puternic, stabil şi frumos, atunci poţi discerne mai bine. Atunci de-abia înţelegi de ce a fost şi rămâne ispititor, acest tărâm.
Constat că pentru noi toţi vine vremea înţelegerii acestui lucru, la un moment dat.
MARIANA OPREA STATE este absolventă de istorie și filosofie, consilier la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale, iubitoare de Târgoviște, cu străzile lui vechi, de lângă serele cu flori…
Citeşte şi
CIUCLARISME, o rubrică nouă, cu jurnalistul și omul de radio Bogdan CIUCLARU…
COLAJE SENTIMENTALE, din gândirea profundă a facebook-ului…
PICĂTURA CHINEZEASCĂ, despre ispitele românești…
DOSARELE CDS; cum văd EI țara atât de ispititoare, ROMÂNIA…
DEBUT, tânăra prozatoare Daria STEMATE, clasa a X-a E, Carabella…
STRATEGII DE DISTANȚARE, cu domnul profesor Petrică STOICA…
PRIMITE PRIN POȘTA… ELECTRONICĂ…
CULTURA ECONOMICĂ și doctorul în economie Bogdan CERNAT…
Ioana PIOARU și LECȚIA DE ZBOR…
Doamna Constanța POPESCU și MELANCOLIILE ei…
Doctorul în istorie Radu STATE și rubrica sa CULTURĂ ȘI ISTORIE…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…
STUDENȚEȘTI, cu domnișoara Alexandra MOCANU…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, rubrica săptămânală a unui mare actor, Puiu JIPA…
Domnul profesor Daniel TACHE, doctor în filologie, cu rubrica sa CULTURA ONLINE…