kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Arabela Nenciu: “Tinerii scriitori de astăzi nu mai sunt sprijiniţi nici moral, nici financiar ”

Arabela Nenciu este o tânără poetă din Bezdead, care a fost de acord să ne acorde un interviu, în care ne dezvăluie de ce este atât de importantă pentru ea poezia şi care este surpriza pe care o pregăteşte pentru acest an celor care încă mai citesc versuri.

-Când ai început să scrii poezie? De ce?

-Primele poezii le-am scris când eram în clasa a-VII-a, în cadrul Cenaclului Literar,organizat de dna. profesoară de Română(dna. Rotaru Laurenţia), dar a fost vorba doar de o joacă. Abia prin anii adolescenţei am transformat joaca în ceva mai serios. De ce? Nu m-am întrebat niciodată. Pur şi simplu îmi urmez instinctul sau puţina doza de talent.

-Ai publicat până acum?

-Am publicat până acum trei carţi: două volume de versuri intitulate ,,PENTRU TINE”(volum cu care am şi debutat in anul 2005) şi ,,RUINELE UNEI IUBIRI”, volume de versuri în care se regăseşte oricine, indiferent de vârstă, şi ,,GHIOZDĂNELUL CU SURPRIZE”,carte dedicată preşcolarilor şi şcolarilor de clase primare. Surpriza cărţii este faptul că la ea am lucrat împreună cu buna mea prietenă, Andreea Briţu, eu scriind versurile şi ea executând desene haioase.

-Care sunt scriitorii dâmboviţeni pe care îi apreciezi cel mai mult? Dar străini?

-Poeţii pe care îi citesc şi care constituie un model pentru mine sunt Mihai Eminescu,Adrian Păunescu şi Grigore Vieru. În ce priveşte poeţii străini, îmi plac Rabindranath Tagore şi Alexandr Puskin.

-Am înţeles că vrei să scoţi un volum de poezii, dar nu ai posibilităţi financiare. Ai solicitat sprijin?

-Fiind început de an şi gândindu-mă la faptul că au trecut 3-4 ani de când nu am mai publicat nimic, m-am gândit ca anul acesta să mă pun pe treabă. Am început să lucrez la materialul pentru cea de-a patra carte, care va fi tot un volum de versuri pe care m-am gândit să-l intitulez ,,JURNALUL SUFLETULUI”. Singurul lucru care mă ţine putin pe loc şi de care ne lovim, în general, e lipsa sprijinului financiar. Din paăate, nimeni nu mai sprijină acest gen de activitate literară şi asta, probabil, din cauză că nimeni nu se mai înghesuie să citească. Mulţi consideră că a scrie o carte e doar un moft a persoanei în cauză, ci nicidecum că este un lucru folositor. Aşadar, întorcându-mă la sponsor, cred că cel mai sigur sponsor pe care îl pot avea este familia(tatăl meu fiind ,,sponsor” şi la editarea anterioarelor volume de versuri).

-Mai sunt sprijiniţi aşa cum ar trebui tinerii scriitori astăzi?

-Nu, din păcate chiar nu mai sunt sprijiniţi tinerii scriitori de astăzi,nici moral,nici financiar. Păcat, dar acesta este adevărul. Şi, ca să nu închei în stilul acesta pesimist (eu fiind de felul meu o persoană plină de optimism), aş încheia spunând replica eroinei principale din îndragitul roman al lui Margaret Mitchell(,,Pe aripile vântului”); ,,Şi mâine e o zi!”.

Câteva versuri scrise de Arabela Nenciu:

”Se scurge timpul,uneori prea-ncet, Şi sufletul îşi pierde din răbdare/Mi-e teamă că-ntr-o zi am să te pierd/ Şi gândul âsta doare,doare-atât de tare…/Mi-e teamă că din tot ce-a fost frumos/Nimic n-o să rămână pan’ la urmă/ Şi dacă nici iubirea nu-i ce-a fost/De ce-am iubit,atunci,ca o nebună?/Clepsidra timpului răspuns va da/La toate-aceste temeri neştiute/Că vrem sau nu, doar ea va măsura/Iubirile-mplinite sau pierdute”.(Arabela Nenciu, CLEPSIDRA TIMPULUI-)
“Aş vrea ca zilele cu tine/Să le încui intr-un sertar/Iar cheia către amintire/În sufletul meu să o am./Aş vrea ca fiecare zâmbet/Doar ochii mei să-l fi văzut/Iar cand zâmbesc, să simt în suflet/Că niciun zâmbet n-am pierdut./Aş vrea ca fiecare vorbă/Pe care ai rostit-o tu/Să fii ramas la mine-n suflet/Uitării să-i pot spune…,,nu”./Aş vrea ca ce-i legat de tine/Să nu imi fure nimenea /Şi tot ce pot pastra în suflet/Să fie doar iubirea ta”.(În suflet)“N-am să-nteleg de ce,în viaţă/Tot ce-i frumos se-ntamplaărar…E scris,parcă,într-o prefaţă/Că visurile-s în zadar./Căci tot ce-i vis,doar vis rămâne /Şi ce-ţi doreşti,e trecător/Se-ntâmplă rar câte-o minune /Şi a spera nu e uşor./Dar peste toate-aceste ganduri,Uşor sau greu,oricum,tot treci/Când nu poţi să îţi schimbi demersul/Devii şi tu puţin incert./Aşa ţi-e,uneori,mai bine/Aşa nu-ţi pasă de ce n-ai/Aştepţi tăcut,ziua de mâine/Poate îţi dă ea ce-ţi doreai”(AŞTEPTARE-)

“DE CATE ORI MĂ UIT LA TINE/SIMT CĂ-MI TRESALTĂ INIMA/DE-AŞ ŞTI SĂ FAC ŞI O MAGIE,/AR TRESĂLTA PUŢIN ŞI-A TA/ DE CÂTE ORI PRIVESC O MARE,/SIMT CĂ MĂ-NEC ÎN OCHII TĂI;/DAR DE-AI PRIVI PUŢIN LA MINE,/TE-AI ÎNECA ŞI TU-NTR-AI MEI./ DE CÂTE ORI PLOUĂ AFARĂ,/SIMT CĂ ŞI TIE ŢI-ESTE GREU;/DAR DE-AI PĂSTRA UN STROP ÎN PALMĂ,/AI ŞTI CĂ STROPUL SUNT CHIAR EU./ DE CÂTE ORI PRIVESC LA STELE,/SIMT CĂ RĂSAR DOAR PENTRU NOI;/DE-AI DESCIFRA CE ÎŢI SPUN ELE/AM ÎMPĂRŢI VIAŢA ÎN DOI.”(,,DE CÂTE ORI”-creatie proprie)
Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media