Ansamblul folcloric târgoviştean “Flori Dâmboviţene” a participat în perioada 12 – 16 septembrie la un proiect cultural româno-italian Festivalul “Folkloriamo del Polinese”, desfăşurat în provincia Veneto din nordul Italiei.
Grupul târgoviştean compus din 24 de membri, a fost reprezentat de 6 dintre aceştia: Ioana Oprea, Andreea Banu, Sofia Baicu, Iuliana Bucurescu, Cristina Păun şi Roxana Mihăescu, sub îndrumarea profesorului Maria Tufeanu. Ansamblu folcloric „Flori Dâmboviţene” a fost înfiinţat în 2007 având un repertoriu compus din cântece tradiţionale din stratul vechi folcloric muntenesc (doine, balade şi cântece propriu zise), precum şi piese cu acompaniament orchestral reprezentative zonei etnofolclorice munteneşti, precum şi folclorului românesc în general, aşa cum a precizat profesorul coordonator Maria Tufeanu. Cele 6 interprete s-au prezentat în faţa italienilor cu costume populare de la începutul secolului XX (maramă, fotă, ie, ciorapi, opinci), care ilustrează frumuşetea portului din zonă. În compeltarea imaginii au fost aduse elemente de decor şi ţesături vechi, precum şi tradiţionala pâine împletită.
Din România au mai fost prezenţi la Festivalul Folkloriamo nel Polesine grupul “Fir de dor”, precum şi ansamblurile “Dor Teiuşan” din Alba şi “Mugurelul” din Prahova. Grupurile din România au fost primite de primarii din Adria şi Anguillara. ”Mă bucur că avem printre noi oaspeţi din România, eu cred că fiecare stat din Uniunea Europeană trebuie să îşi promoveze valorile tradiţionale. Sunt impresionat de frumuseţea costumelor din România şi de talentul tinerilor prezenţi aici. În Uniunea Europeană trebuie să fim uniţi şi ce este important de subliniat e că toţi avem aceleaşi drepturi”, a spus primarul din Anguillara, Luigi Polo. La Anguillara delegaţia română a participat la o sărbătoară locală de tradiţie în zonă, Sărbătoarea Cartofului American, eveniment ce marchează perioada recoltei acestei specii de cartofi care se cultivă în zonă.