AMERICA LA NOI ACASĂ: Drumeţim, Măria ta… – Dana NEACŞU

Dacă m-ați întreba ce îl face pe un român… român, aș răspunde “drumețiile și bancurile.” Cititorii mai tineri poate că nu știu bancul despre Ștefan cel Mare care vroia să îi recompenseze pe soldații lui victorioși cu biscuiți, iar ei, mai simpli dar devotați voievodului, au înțeles “biscuiți” nu ca substantiv la plural, ci ca verb la persoana a doua plural și au răspuns: “Biscuim Măria ta!”… Eu fac parte din categoria “drumețim, tovarășa învățătoare.”

În toată viața mea școlară am avut parte de drumeții cu clasa. Fie învățătorul, fie dirigintele anunța o drumeție și toți elevii acceptau. Nu știu cum le-au plăcut altora, dar pentru mine erau un prilej binevenit de a schimba peisajul monoton de blocuri cu patru etaje, de pe lângă gară, unde locuia familia mea.

Acum, la rândul meu părinte, prin copilele mele am prilejul să văd că drumețiile nu fac parte din viața tânărului new-yorkez. Educația americană se bazează prea mult, în opinia mea, pe ce poate oferi familia și nu pe ceea ce poate oferi școala familiei. Nu doar în drumeții, dar și în multe alte aspecte, cum ar fi limbile străine, de pildă. Îmi amintesc cum, după 4 ani de franceză, în jur de 11 ani, expediam scrisori în franceză copiilor ale căror adrese profesoara noastră le găsise in Pif, o revistă pentru adolescenți, pe care partidul comunist francez o subvenționa și pe care profesoara noastră o primea și din care, adesea, ne citea câte ceva. Spre deosebire de educația mea franceză, după 4 ani de chineză, copila mea cea mare știe să folosească google translator! Ea nu trișează, dimpotrivă, temele ei în chineză îi cer să folosească acest instrument de traducere imprecis și nesofisticat!

Dar nu te îngrijora, drag cititor, pentru că ei, tovarășii care dictează cum se educă școlarii americani, nu știu nimic despre puterea educației românești dinainte de ’89. Copilele mele de-abia acum o descoperă. Ieri de pildă, ne-am drumețit la o cascadă micuță, numită Nairn, lângă Pemberton, nu departe de Whistler, în Canada, BC. Am luat mașina pentru 20 de km, apoi am mers 1,5 km dus și 1,5 întors prin pădurea de pini, unii groși, după sute de ani de trăit. Eram doi adulți și doi minori, în șir indian. Mi-era frică de urși, dar mai mult mă încânta ideea că aborigenii au mers pe unde mergeam eu. Am împărtășit exaltarea mea interioară, dar am primit remarci reci și neîncrezătoare. Mi-am înghițit povestea deja imaginata, dar la șfârșitul drumeției, chiar lângă mașina noastră închiriată pentru excursie, am găsit legenda din poza alăturată, care vorbește despre tribul aboriginal L’il’ wat First Nation, care a trăit în zona cascadei, de-a lungul râului respectiv, de la începuturi până la venirea civilizației Europei de Vest. Imaginați-vă ce discuție am început pe acest subiect. Ideea principală era că, spre deosebire de Statele Unite sau America, cum orgolios se autodenumește vecina Canadei de la sud, o federație de 50 de state cu o autonomie bine determinată, Canada deci este o federație de 16 provincii mult mai puțin autonome. Ca rezultat, dacă guvernul federal canadian declară că aboriginalii nu pot fi biscuiți, atunci drepturile lor sunt respectate. La sud, tot ce pot aștepta aboriginalii din statele unite este fie un biscuit, fie o licență de a construi un casino, unde sunt lăsați să-și vândă ce mai au sfânt și unic și să devină civilizați.

 

Dana NEACȘU este lector universitar și profesor adjunct la Universitatea COLUMBIA, din New York.

 

Citeşte şi CULTURA ONLINE –  Daniel TACHE

               CULTURA  URBANĂ –  Pompiliu ALEXANDRU

               CULTURA ECONOMICĂ –  Bogdan CERNAT

               CULTURĂ  ȘI  ISTORIE –  Radu STATE

               AȘA  O  LIPSĂ  DE  INCULTURĂ… –  Puiu JIPA

               CALGARY  ÎN  DIRECT… –  Radu TECUCEANU

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro