Cine a spus că nu se pot cumpăra prieteni a greșit, demonstrează Eric Steuer in magazinul Wired pe care vi-l recomand (www.wired.com). O căutare pe internet pentru „Twitter followers” dezvăluie zeci de posibilități pentru cei nesiguri de sine și cei care vând ceva, ca să apară mai populari decât sunt. Pe langă crearea de conturi false, companiile arătate mai jos pot chiar plăti titulari de conturi reale, să te „urmărească” și să te „placă”. Ce este interesant, deși Eric Steuer nu punctează, e că Facebook și ceilalți giganți ai social media iși schimbă algoritmii, ca să abolească fraudele pe care ei înșiși le fac posibile, atunci când vând prietenii, așa cum arată articolul lui din care am reprodus părți în traducerea de mai jos:
Facebook:
Prețul de popularitate: Pe Socialyup.com poți cumpăra 500 de prieteni, pentru $ 30 sau 20.000 pentru 699 de dolari USA.
Pinterest:
Prețul de popularitate: Pinfol oferă 100 de prieteni, pentru 15 $ sau 5.000 pentru $ 95.
Twitter:
Prețul de popularitate: pachete FanMeNow încep de la 10 $ pentru 1.000 de prieteni. 1.750 dolari vă înscriu un milion.
YouTube
Prețul de popularitate: 500views.com oferă 30.000 de vizualizări, pentru 150 $. Pentru 3.100 dolari, face dvs. video „viral”, cu un milion de vederi.
Deci, când văd cel mult 20 de „like” pentru ceea ce scriu, stiu că Gazeta de Dâmbovița nu i-a plătit pe cititorii mei, pentru că nu există pachete de prieteni atât de mici. Mulțumesc, Gazeta…
După ce îți faci prieteni pe bani, Facebook și ceilalți spun competiției cum pot să detecteze falsul în prieteni. Unele dintre moduri sunt următoarele:
- vezi dacă „prietenul” are o fotografie sau un bio ;
- vezi cât de multe comentarii are o pagină cu un milion de utilizatori;
O altă sugestie a lui Steuer, care mi s-a părut interesantă de povestit, deşi un pic şovinistă şi uşor futuristă, e metoda următoare: „un studiu spune că 97% din profilele false se identifică precum că ar fi femei, în timp ce doar 40% din utilizatorii reali de conturi Facebook sunt femei.” Problema pe care o am cu metoda lui Steuer e că observația lui este secundară, derivată dintr-o pre-existentă determinare a falsității conturilor. Contul trebuie descoperit fals şi abia apoi feminitatea sa are importanță, într-un joc de-a „ce a fost primul, oul sau găina?” Dacă nu cumva el spune că orice Facebook-cont trebuie suspectat ca fals, dacă se identifică la feminin. Oricum ai lua-o, comentariul sau rămâne interesant. Ați priceput? De unde prietenii de cumpărat? E vorba despre manipulare, iar România e plină de prieteni falsificați…
DANA NEACȘU este doctor în filosofie, lector în drept la COLUMBIA LAW SCHOOL și profesor adjunct la BARNARD COLLEGE, Columbia University…
Și CULTURĂ ȘI ISTORIE continuă, Radu STATE vă povestește despre poluare în Târgoviște, pe la 1889…