Treceam prin oraş zilele trecute și am observat un vechi panou (vechi, ca dată, deoarece concertul anuntat era pentru o dată din trecut) și vechi, deoarece cântaretul-scriitor e bătrân, dar încă fermecător. Am dat peste muzica lui Leonard Cohen la începutul anilor mei de liceu. O bună prietenă, profesoară de engleză, Camelia, mi-a prezentat muzica lui. Camelia, soțul ei și eu eram așezati pe covor în casa părinților ei și ascultam muzica ce venea dintr-un casetofon. Camelia traducea versurile din engleză în română, de câte ori vedea nedumerire pe fața mea. Melodia mea preferată a fost și rămâne „Famous blue raincoat (faimos trench albastru…)”
În anii care au trecut din 1982, am uitat despre Leonard Cohen, o dragoste minoră printre iubirile mele muzicale, până într-o zi de aprilie 2010, când o colegă m-a întrebat dacă vreau un bilet la concertul lui Cohen, care avea loc în seara respectivă în cartier –cartierul ei, pe Upper West Side – pentru că un prieten de-al ei, în ultimul moment n-a putut să o acompanieze la spectacol… Am țipat de fericire – în mintea mea. M-am simțit ca în cazul în care un vechi prieten a înviat și m-a căutat. Pe de o parte am fost geloasă că și ea știa despre Leonard Cohen, iar pe de altă parte am fost fericită că puteam merge șă-l văd în concert. Deși, eram putin reținută, gândindu-mă la șansele pe care cântecul meu preferat le avea să fie interpretat în acea noapte … Care erau șansele de a avea o sală de muzică plină de New York-ezi, scandând și cerând același cântec care mi-a plăcut mie cu 30 de ani mai devreme, mai ales o sală de muzică plină de pensionari? Pentru că am a descoperit că Leonard Cohen are admiratori în rândul persoanelor cu 15-20 de ani mai în vârstă decât mine și ale celor cu 15-20 de ani mai tineri decât mine. Nu știam că piesa pe care încă puteam să mi-o amintesc (muzică și câteva versuri celebre) era despre o aventură în New York City și, prin urmare, un cântec favorit pentru mulțimea din acea noapte …. Am trăit un moment frumos.
De atunci, Leonard Cohen, mult trecut de 70 de ani, ramâne într-o ascensiune continuă. Panoul urias din Times Square invita lumea la un concert de două zile, la Radio Music Hall, care este una din sălile muzicale mari, ale orașului în care trăiesc eu acum. Wow. I-a luat ceva timp, dar Leonard Cohen a făcut-o mare! Bravo, Leonard! Aflu că Leonard Cohn a venit, de două ori, în România. Sunteți norocoși…
DANA NEACȘU este doctor în filosofie, lector în drept la Columbia Law School și profesor adjunct la Barnard College, Columbia University…1.Radu Cristea e în drum spre America și a venit vremea să mai aflați ce i se pregătește, în episodul al cincilea al ROMANULUI FOILETON numit A DOUA FAȚĂ…
10.Dintre documentele de arhivă, Radu STATE își continuă rubrica sa CULTURĂ ȘI ISTORIE…