Când România își descoperea un alt ego, altul decât egotismul socialist, a fost uluitor de ne-imaginativă. S-a uitat la cum arăta in 1945, şi s-a măscărit ca atare. Partidele politice aveau nume din caverne şi noi toţi încercam să ne purtăm ca şi cum ştiam cum ar fi făcut românii din 1945 și, ca atare, făceam cum ne închipuiam că ar fi făcut ei. Rezultatul se vede…
Uimitor, de câtăva vreme, noii mei concetățeni se poartă ca şi cum am fi în 1933. Pe Broadway, musicalul Annie este în mare vogă. Spune povestea unei orfane de 11 ani, din timpul crizei economice de acum un secol, când jumătate din populația uniunii trăia fără niciun mijloc de subzistenţă evident. Pe lângă muzică şi dans, spectacolul foloseşte şi film inedit din epocă, educând spectatorii în linii lungi, pentru o farfurie de supă, ca şi în linii lungi de șomeri sperând să găsească de lucru.
Cum ştim cu toţii, din 2008, America – cum o numim noi – este într-o criză economică fără sfârşit, cam la fel ca războiul ei împotriva terorii. Obama nu a mişcat niciun deget să schimbe lucrurile în mai bine, deşi, până şi pe Broadway, toţi ştiu cum s-ar termina criza, prin subvenţii guvernamentale de locuri de muncă pentru oameni, nu prin proptele pentru companii şi alte unități corporatiste. FDR (Franklin D. Roosevelt) a făcut ca atare. Guvernul, sub conducerea sa, a construit infrastructura pe care o folosim încă acum, un secol mai târziu. Obama are alte pariuri de ținut, printre care să răscumpere datoriile băncilor falimentare, în loc să le lase in pace să dea faliment, în acord cu morala capitalistă sau să le naţionalizeze.
Deci, iată-ne din nou in 1933, și din nou aşteptându-l pe Mesia capitalismului să salveze ţara care semnifică însuși capitalismul. De data aceasta, speranța e o glumă nesărată, pentru că, având in față opțiunile noastre electorale din 2016, dintre o femeie pe cât de mediocră, pe atât de ambiţioasa, şi vreun idiot republican care colectează puşti, ca să nu fie descoperit că n-are habar de nimic, se pare că singura asteptare este tot pentru Godot.
Pe săptamâna viitoare!
DANA NEACȘU este doctor în filosofie, lector în drept la Columbia Law School și profesor adjunct la Barnard College, Columbia University
Citește și ROMAN FOILETON: A doua față – Ionuț CRISTACHE;
CULTURA ONLINE – Daniel TACHE;
CULTURA ECONOMICĂ – Bogdan CERNAT;
CULTURĂ ȘI ISTORIE – Radu STATE;
CULTURA URBANĂ- Pompiliu ALEXANDRU;
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ… – Puiu JIPA;
CALGARY ÎN DIRECT – Radu TECUCEANU;
LONDRA LA PAS – Cristian Gabriel GROMAN