Ar trebui să scriu, musically correct, că n-am nimic cu manelele. Dar am. Mă enervează că n-au nimic pozitiv în ele. Toate, cred, sunt de jale, de rău, de dușmani, de bani. Asta e, n-am organ pentru manele. Și n-am organ mai ales în spațiul public. Urăsc să fiu agresat fără să fiu întrebat, ceea ce este o tâmpenie. Cum ar fi ca un oarecare să iasă pe stradă și să întrebe trecătorii dacă îl lasă să asculte manele? Știu că sunt localuri în care se ascultă. Mașinile bengoase duduie de ele. Treaba lor. Dar nu le vreau în spațiul public.
Gata, m-am răcorit! Și răcoarea asta mi-a adus în memorie o noapte de martie 1975. Cred că era 5 martie. Sigur era 5 martie. Murise Cornel Chiriac de la Europa Liberă, cel care, cu Metronomul lui muzical, mă săltase definitiv de la muzica ușoară cu macarale și țărăncuțe la Pink Floyd, Rick Wackeman și alții asemenea. Vestea șocase toți liceenii rebeli ai vremii. Seara, pe bulevardul cu castani al Ploieștiului, zeci de radiouri portabile, cu antena dată la maxim emiteau în eter ultima emisiune a lui Cornel Chiriac. Miliția n-avea spor. Îl luau pe unul, apăreau alți trei. Spărgeau un aparat, se auzeau alte zece. Am fost și eu unul din liceenii aceia. Am avut noroc, nici radioul nu era al meu. Dar, acum, mă gândesc că și eu făceam atunci ceea ce făceau în public fetele în iegări de la începutul articolului. Îmi exprimam sentimentele.
A! Știți de unde vine termenul de IEGĂR? De la Mick Jagger de la Rolling Stones. El a apărut primul în pantaloni mulați, în concert. Cum cuvântul a fost inventat prin Ardeal, de cineva vorbitor și de limbă maghiară, J-ul Se pronunță i.
PUIU JIPA este actor, regizor și dramaturg , dar și târgoviștean de Ploiești și iubitor de Nichita…
Citeşte în Suplimentul Cultural Gazeta Dâmboviţei şi:
7.7.CULTURA URBANĂ a lui Pompiliu ALEXANDRU e în exil, la Madrid și are ecouri (sacre) cam furioase pentru articolul de săptămâna trecută…
8.Dintre documentele de arhivă, Radu STATE își continuă rubrica sa CULTURĂ ȘI ISTORIE…