31 octombrie – Ziua Arhivelor Naționale, sărbătorită la Târgoviște printr-o expoziție

E zi aniversară pentru acei oameni care, cu sârg şi meşteşug născute doar din pasiune pentru munca lor, păstrează pentru noi şi pentru generaţiile viitoare, istoria drumului nostru prin timp. Prin urmare e ziua acelora care lucrează în Arhivele Naţionale ale României.

E un nou motiv pentru noi, toţi cei care cunoaştem importanţa raportării tuturor momentelor istorice la document, să fim martori ai unui nou eveniment găzduit de Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale, o miniexpoziţie care încheie seria de documente expuse la sediul din strada Plutonier Diţescu Stan, numărul 6 din Târgovişte.

„După ce documente din depozitele arhivelor dâmboviţene au fost folosite la întregirea imaginii războiului purtat de români şi încununat cu crearea României Mari, cele expuse începând de azi reflectă starea judeţului după retragerea armatelor inamice şi încheierea, în 1918, a Primului Război Mondial. Documentele arată pagubele de tot felul suferite de locuitorii dâmboviţeni, de administraţia dâmboviţeană şi felul în care s-a făcut trecerea spre noi timpuri” remarcă prof.Mariana State, consilier superior al Serviciului. „Din păcate pentru noi, distrugerea de documente provocată de Marele Război a făcut ca pentru această perioadă istorică să avem puţine informaţii de istorie locală, fapt care face dificilă construirea unei imagini complete a ceea ce a însemnat pentru Dâmboviţa anii de război”.

Pentru a ne lămuri de ce a fost aleasă această zi pentru a sărbători instituţia şi oamenii care o slujesc am rugat-o pe şefa Serviciului Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale, d-na Liliana Stoica, să ne facă un scurt istoric.

„La 31 octombrie 1862, prin reformele iniţiate de Alexandru Ioan Cuza avea loc unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi Ţării Româneşti.

În anul 1953 era înfiinţată Filiala Târgovişte a Arhivelor Statului, care în 1968, ca urmare a reformei administrativ-teritoriale, devine Filiala Dâmboviţa a Arhivelor Statului.  Anul 1996, este momentul în care Arhivele Statului devin Arhivele Naţionale, iar filiala noastră devine Direcţie Judeţeană Dâmboviţa. Mult mai aproape de momentul prezent, în anul 2009, ca urmare a restructurărilor produse la nivelul ministerului, instituţia noastră se transformă în Serviciu Judeţean.

Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale funcţionează în spaţiul actual din anul 1967, după ce iniţial a funcţionat în fostul penitenciar al oraşului Târgovişte.

 

Arhivele Naţionale reprezintă instituţia care are drept rol colectarea, păstrarea şi administrarea patrimoniului documentar al românilor, ele proiectând în viitor, prin intermediul acestora, istoria noastră.

Astăzi, instituţia Arhivelor Naţionale din judeţul Dâmboviţa, deţine un număr de 943 de fonduri şi colecţii care acoperă foarte multe domenii de activitate, cum ar fi administraţie, învăţământ, cultură, justiţie, ordine publică, cooperaţie, politic. Cel mai vechi document din fondul arhivistic dâmboviţean datează din 1526 şi se regăseşte în cadrul Colecţiei de Documente.

Încercăm în fiecare an să valorificăm cât mai mult această bază documentară pe care o administrăm prin organizarea de miniexpoziţii sau prin participarea cu documente la expoziţii ale Arhivelor Naţionale în sediul central din Bucureşti, sau ale unor instituţii culturale partenere pe plan  local. De asemenea, prin intermediul Sălii de Studiu punem la dispoziţia cercetătorilor, marea cantitate de informaţii pe care deţinută.

Se mai poate vorbi şi de o valorificare practică a documentelor noastre, prin eliberarea de copii, certificate şi extrase cetăţenilor care ni se adresează, actele eliberate de noi fiindu-le necesare pentru intrarea în posesia unor drepturi care li se cuvin, pentru dovedirea sau elucidarea unor situaţii ş.a.”.

Documentele aflate în posesia S.J.A.N. Dâmboviţa constituie aşadar o importantă sursă de cercetare şi de cunoaştere a trecutului dâmboviţean pusă la dispoziţie doritorilor de cei care desfăşoară această activitate frumoasă, dar în egală măsură ingrată, căci meritele acestor oameni şi efortul depus de ei, rămân cel mai adesea necunoscute.

Pentru o zi din an însă, ei sunt cei speciali cărora le adresăm urarea La mulţi ani, cu împliniri personale şi profesionale, tuturor arhiviştilor, arhivarilor şi altor apărători ai istoriei noastre!


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro