ortooxacell kiss2022.gif Flax

30 octombrie – Ziua Arhivelor Naționale

Instituția de stat a Arhivelor Nationale a luat ființă la 1 mai 1831 ca structură a Departamentului din Lăuntru (azi M.A.I.) la București – Arhiva Statului din Ţara Românească, iar la 1 ianuarie se constituie la Iaşi – Arhiva Statului din Moldova, ca structură a Logofeţiei Direptății (azi, Ministerul Justiţiei).

După Unirea de la 1859, cele două instituţii devin una singură, în cadrul amplului proces de unificare administrativă a statului naţional român modern, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza(1862).

La 31 octombrie 1864 intra în vigoare primul Regulament modern de organizare a Arhivelor, Arhiva Statului din București devenind Direcție Generală şi având în subordine și arhivele ieșene. Director general era ilustrul cărturar, Cezar Boliac.

În anul 1953 era înfiinţată Filiala Târgovişte a Arhivelor Statului, care în 1968, ca urmare a reformei administrativ-teritoriale, devine Filiala Dâmboviţa a Arhivelor Statului.  Anul 1996 este momentul în care Arhivele Statului devin Arhivele Naţionale, iar Filiala Dâmboviţa devine Direcţie Judeţeană, pentru ca în 2009, ca urmare a restructurărilor produse la nivelul ministerului, instituţia noastră să se transforme în Serviciu Judeţean.

Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale îşi are sediul în spaţiul actual, încă din anul 1967, după ce iniţial a funcţionat în fostul penitenciar al oraşului Târgovişte.

Astăzi, instituţia Arhivelor Naţionale din judeţul Dâmboviţa, deţine un număr de 995 de fonduri şi colecţii care acoperă foarte multe domenii de activitate: administraţie, educaţie, cultură, justiţie, ordine publică, cooperaţie, bănci, politic.

Cel mai vechi document din fondul arhivistic dâmboviţean datează din 1526 şi se regăseşte în cadrul Colecţiei de Documente.

”Încercăm în fiecare an, să valorificăm cât mai mult această bază documentară pe care o administrăm prin organizarea de expoziţii, în limita spaţiului modest pe care îl avem la dispoziţie, dar şi a lipsei acute de personal, cu care ne confruntăm; participăm, de asemenea, cu documente din tezaurul nostru, atât la manifestări ştiinţifice organizate la Bucureşti de instituţia Arhivelor, cât şi la elaborarea unor publicaţii sau la diverse comunicări ştiinţifice organizate la nivel local. Punem totodată la dispoziţia cercetătorilor,  informaţiile vaste ce pot fi descoperite, prin intermediul Sălii de studio”, aflăm de la şefa Serviciului, doamna Liliana Stoica.

“Nu trebuie neglijată însă, nici valoarea practică a documentelor noastre: instituţia eliberează copii, certificate şi extrase, cetăţenilor care ni se adresează, actele eliberate de noi fiindu-le necesare pentru intrarea în posesia unor drepturi care li se cuvin, a continuat directorul instituției.”

Principala calitate a acestei instituţii de cultură, este aceea de păstrătoare a patrimoniului documentar dâmboviţean, fondurile arhivistice constituind o importantă sursă de cercetare şi de cunoaştere a trecutului local.

”Prin urmare, stimaţi profesori si cercetători, studenţi, elevi, ne face placere sa va invităm vineri, 30 octombrie 2015, începând cu ora 10.00, la expunerea unor interesante documente din anii comunismului românesc şi a unor detalii la fel de interesante, din activitatea colectivului de istorici şi arhivişti al Serviciului Judeţean Dâmboviţa, cu ocazia Zilei Arhivelor, a încheiat Liliana Stoica.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media