Se împlinesc 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, figură emblematică a istoriei românilor. Căpitan al pandurilor, luptând pentru independent față de Imperiul Otoman, Domnul Tudor a fost ucis în noaptea de 26/27 mai, pe malurile iazului Morilor, trupul său fiind aruncat, conform unor istorici, într-o fântână din apropierea Bisericii Geartoglu.
Revoluția lui Tudor Vladimirescu este considerată de mari istorici ai României drept un moment de cumpănă privitor la renașterea conștiinței naționale a ramurei latine a românilor, fără a minimiza rolul social a mișcării, în sprijinul țărănimii.
Pentru a marca trecerea celor 200 de ani de la evenimentele din 1821, autoritățile dâmbovițene au organizat un simpozion, desfășurat la Muzeul de Istorie din Târgoviște. Au fost evocate momente istorice și expuse opinii cu privire la Revoluția, relațiile sale cu Eteria și puterile care își exercitau influența în această parte a Europei, dar și moartea lui Tudor Vladimirescu.
Evenimentul a fost animată de prezența Asociației Culturale Tomis și Asociației Frontiera Gălățeană, asociații de reconstituire a unor evenimente istorice. Cei 15 membri ai celor două asociații prezenți la Târgoviște au purtat costume și replici ale armelor din vremea lui Tudor Vladimirescu.
În cadrul aceluiași eveniment, a avut loc și o slujbă specială la Biserica Sf. Nicolae Geartoglu, unde în funcție de evoluția vremii se vor aprinde 200 de lumânări în amintirea lui Tudor Vladimirescu.