Pe 10 noiembrie 2016 sărbătorim 173 de ani de existenţă a Artileriei Române Moderne. Este una din înălţătoarele zile de mândrie, cinstire şi credinţă, de iubire şi recunoştinţă care nutreşte imboldul spre noi impliniri al tuturor tunarilor, cei care veghează şi apără teritoriul naţional.
În anul 1843, domnitorul Gheorghe Bibescu a intreprins o călătorie la Istanbul. La înapoierea în ţară a adus 4 tunuri de calibru 80 mm, dăruite în semn de preţuire de către sultan, pentru ca “să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti”. Data de 10 noiembrie 1843 constituie un eveniment memorabil în istoria artileriei române, un punct de plecare ce marchează începutul procesului devenirii artileriei moderne în ţara noastră. La acel moment, prin Porunca Domnească nr. 198, s-a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti odată cu încadrarea acesteia cu ofiţerii, subofiţerii şi militarii necesari. Primul comandant al primei baterii de artilerie a fost căpitanul Pavel Lenz, iar locotenenţii Scarlat Ciocârlan şi Nicolae Haralambie, primii săi subalterni.
Pe drumul deschis de Gheorghe Bibescu, care continuă tradiţia gurilor de foc deschise din timpul lui Mircea cel Bătrân, Ioan Vodă, sau Ştefan cel Mare, de renumiţi inventatori şi pasionaţi ai artileriei precum Konrad Hass şi Henri Coandă, o întreagă pleiadă de constructori şi specialişti de înaltă clasă au trudit generaţie după generaţie şi au ridicat necontenit prestigiul şi faima Artileriei Române.
Oraşul Târgovişte ca şi alte oraşe mari din ţară s-a înscris în istoria artileriei prin personalităţile care şi-au dedicat viaţa şi cariera acestei nobile arme şi prin unităţile de acest tip din care amintim una din cele mai reprezentative care a funcţionat până în anul 2003, Divizionul 324 Autotunuri.
În toate garnizoanele din ţară unde sunt sau au fost dislocate unităţi şi mari unităţi de artilerie, se desfăşoară activităţi de omagiere a jertfelor înaintaşilor, de evocare a tradiţiilor de luptă şi de prezentare a etapei actuale parcurse de Artileria Română în cadrul procesului de transformare şi compatibilizare cu forţele alianţei nord-atlantice.
În garnizoana Târgovişte la iniţiativa unui comitet format din ofiţeri de artilerie terestră în rezervă sub coordonarea unui fost comandant al garnizoanei Târgovişte dar şi artilerist col.(r)dr. Romică CERNAT, va fi aniversată această armă, programul fiind următorul:
- depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul de Onoare Românesc din incinta U.M. 01402, între orele 13.00 – 13.30;
- desfăşurarea unui simpozion cu tema ,,173 de ani de existenţă a Artileriei Române Moderne”, la Sala cu oglinzi a Cercului Militar Târgovişte, între orele 14.00 – 15.30.
Preşedintele comitetului de organizare
Col. (r) Marinică ŞERBAN