Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște este o unitate etalon la nivel județean și național, deschisă spre inovație și în permanentă căutare a soluțiilor în vederea asigurării calității educației în contextul secolului al XXI-lea.
Pentru anul școlar 2023-2024, echipa colegiului a propus un proiect pilot, care a fost aprobat de Ministerul Educației prin ordinul nr. 6548/octombrie 2023, model care se bazează pe dezvoltarea la elevii de liceu (clasa a XII-a) a autonomiei în învățare, pe formarea competenței transversale ”a învăța să înveți” într-un context riguros pregătit de cadrele didactice și echipa de conducere.
Scopul pilotării este îmbunătățirea modalității de pregătire a examenului de bacalaureat, respectiv a examenelor de admitere și eficientizarea demersului didactic și a timpului alocat studiului. Acestea se vor realiza prin implementarea de măsuri inovatoare de predare-învățare-evaluare în școală, pentru elevi și cadre didactice și prin punerea în aplicare și evaluarea unui nou model curricular și de organizare a structurii anului școlar pentru clasele a XII-a.
Astfel, în proiectul realizat și aprobat, s-a propus ca în primele trei module din structura anului școlar 2023-2024, profesorii să parcurgă toate conținuturilor din programa școlară corespunzătoare fiecărei discipline, să evalueze rezultatele învățării prin acordarea numărului minim de note, urmând ca în următoarele două module, orele cu prezență fizică să fie alocate disciplinelor de interes în raport cu examenele de bacalaureat și de admitere la facultate. Disciplinele la care elevii nu vor fi evaluați la examenul de bacalaureat se vor desfășura în format asincron, realizându-se preponderent proiecte multidisciplinare, cu aplicații practice, creându-se astfel un cadru propice învățării și evaluării pe baza de proiect / portofoliu.
În modelul propus, elevii au timp alocat atât pregătirii pentru examenul de bacalaureat, cât și admiterii în mediul universitar și reușesc să parcurgă toate conținuturilor prevăzute de programele școlare. Învățarea pe baza de proiect/portofoliu va conduce atât la consolidarea cunoștințelor asimilate și la crearea conexiunilor între diverse discipline, cât și la accesibilitatea informațiilor științifice prin evidențierea aplicațiilor și utilizării acestora în viața cotidiană.
Pilotarea acestui proiect va fi monitorizată și evaluată pentru a identifica beneficiile și pentru a lua decizia extinderii acestui model și în anii școlari următori.
La nivel național, au fost aprobate 10 proiecte pilot, Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”, Târgoviște fiind singura unitate de învățământ din județul Dâmbovița care pilotează descentralizarea curriculară.