9 Proiectul “ENTREPRENEURSHIP: A STEP TO THE FUTURE” (ESF) – 2016-2018- reuneşte şcoli din Lituania, Portugalia, Italia, Turcia, Grecia şi România şi este coordonat de Kretingos Marijono Daujoto pagrindine mokykla din Lituania. Scopul principal al acestui proiect este de a forma abilitățile antreprenoriale ale comunităților școlare, de a integra metodele inovatoare și active în cadrul procesului de învățământ pentru a spori dezvoltarea aptitudinilor și competențelor elevilor şi de a promova utilizarea TIC ca motor al schimbării sistemice pentru a creşte calitatea și relevanța educației la toate nivelurile
În perioada 24-28.10.2016 a avut loc la FUNCHAL-MADEIRA – PORTUGALIA prima întâlnire transnaţională din cadrul proiectului. Pe parcursul întâlnirii transnaţionale s-au discutat diverse aspecte legate de implementarea proiectului în şcoli, rezultatele proiectului ( logo, pliant virtual, firme de exerciţiu, 10 produse ale firmelor de exerciţiu care să fie oferite tuturor partenerilor, un film despre situaţia economică din ţările partenere, un dicţionar tematic), diseminarea şi valorizarea rezultatelor.
Au avut loc ateliere de lucru cu diverşi experţi şi tineri antreprenori de la CEIM, Madeira Entreprise Inovation Center), IEM (Madeira Employement Institute), Dobsware, Startup, care au avut în vedere următoarele: discutarea programelor de antreprenoriat, managementul unei afaceri, dezvoltarea unei afaceri, tineri antreprenori (studii de caz). La ateliere au fost prezenţi: reprezentantul CEIM ( Micaela Freitas), reprezentantul IEM (Feliciano Perestrelo) şi tineri antreprenori (Alexandre Caires, Joao Francisco Menezes, David Olim, Yuri Almeida, antreprenor- autor de cărţi (Andre Leonardo), antreprenor Startup (Diogo Cro). Antreprenorii au explicat modul în care şi-au început afacerile pornind de la idee şi până în momentul în care au creat produsul final.
România a prezentat aspecte legate de studiul antreprenoriatului în şcoală, programa şcolară, programele locale si regionale de antreprenoriat şi studii de caz din judeţul Dâmboviţa.
De asemenea, a avut loc o conferinţă despre antreprenoriat sustinută de reprezentanţi CEIM (Madeira Enterprise Innovation Center) , IEM (Madeira Employment Institute) şi de tineri antreprenori care sunt sprijiniţi de aceste autoritaţi pentru a-şi dezvolta afacerile (Dobsware, Welp, The Keepers of Intheris,To do shirt).
Proiectul “ACTIVE CITIZENSHIP AND ENVIRONMENTAL AWARENESS THROUGH FORMAL AND NON-FORMAL EDUCATION” (ACEAFNE)- 2015-2017, reuneşte şcoli din Suedia, Anglia, Polonia, Lituania, Portugalia, Italia, Republica Cehă şi România şi este coordonat de Colegiul Național “Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, România.
Scopul acestui proiect este să dezvolte capacitatea de intervenţie a şcolilor în domeniul educaţiei pentru mediu, prin formarea competenţelor profesorilor şi prin elaborarea unor instrumente/metodologii/strategii de abordare a educaţiei ecologice în context formal/non-formal, care să îmbunătăţească calitatea predării/învăţării la nivelul instituţiilor partenere.
În perioada 08-10.11.2016 a avut loc a doua întâlnire transnaţională din cadrul proiectului, la Ostrava-Republica Cehă. Agenda întâlnirii a cuprins: prezentarea activităţilor din primul an şi analiza comparativă a acestora, analiza comparativă a rezultatelor chestionarelor iniţiale şi intermediare aplicate elevilor şi profesorilor din grupul ţintă la nivel de parteneriat (130 de profesori şi 414 elevi), modalităţile de monitorizare a proiectului la nivelul fiecărei şcoli, analiza SWOT a proiectului (au fost evidenţiate punctele tari şi oportunităţile acestui proiect; analiza punctelor slabe şi a riscurilor, a identificat problemele comune, dar şi cele particulare), analiza chestionarului aplicat coordonatorilor de proiect, după primul an, discuţii despre al doilea produs intelectual, analiza planului de acţiune din al doilea an, analiza – timeline activity, observarea unor lecţii (şcoala este privată, cu predare în limba engleză)
Au avut loc vizite tematice la Dolní Vítkovice- ca exemplu de sustenabilitate a oraşului şi la Landek Park.
Vítkovice este fostă zonă industrială – un adevărat oraş de oţel. Stațiunea este un monument industrial unic şi un simbol inconfundabil al oraşului Ostrava și al întreagii regiuni. Datorită unicităţii sale, a fost înregistrat pe lista patrimoniului cultural european. A fost închis în 1999 şi o mare parte a zonei este parc. Unele structuri imense au fost transformate în săli de concert, centru de descoperire pentru copii, un adevarat centru de artă, cultură şi divertisment.
Landek Park – cel mai mare muzeu al mineritului – un adevărat monument tehnologic. Întreaga expoziție a muzeului minier este situată în subsolurile unei mine istorice reale numită Anselm. Cu toate că se afla doar la 5 metri sub pământ, experienţă este inedită pentru a înţelege munca cu risc ridicat a minerilor de-a lungul timpului. Pe parcursul vizitei ghidate au fost prezentate şi problemele de mediu din această regiune, puternic industrializată.
Cele două întâlniri ne-au întărit convingerea ca aceste colaborări internaţionale vor contibui la dezvoltarea unei strategii de educaţie ecologică şi antreprenorială de calitate şi durabilă la nivelul fiecărei instituţii parteneră în aceste proiecte.
Material realizat de profesor Zepişi Simona
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine