kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

C.N. „Constantin Cantacuzino”, întâlnire de proiect în cadrul proiectului ”ART NOUVEAU-ART RENOUVEAU”

Prima întâlnire în cadrul proiectului ”ART NOUVEAU-ART RENOUVEAU”, proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus + 2014-2020, s-a desfășurat la Wellington School-Ayr, Scoția, în perioada 26 noiembrie-1decembrie 2014. Au participat profesori din toate echipele de proiect din Scoția, Germania, Franța, Slovenia, România și Bulgaria. Din echipa de proiect a Colegiului Național „Constantin Cantacuzino” au participat profesoarele: Gabriela Istrate, Cristina Măcriș și Alina Vîlciu. A fost în primul rând un bun prilej de analiză a unui sistem educațional performant, solid, construit pe respectarea valorilor și a tradițiilor. Stabilitatea sistemului generează echilibru și continuitate. Fiindcă, de sute de ani, sistemul de învățământ din Marea Britanie a progresat prin preluarea a tot ceea ce a fost bun în trecut, perpetuând experiențele pozitive și adăugând valoare de la o generație la alta.

Fiind prima reuniune, scopul principal a fost cunoașterea partenerilor, stabilirea modalităților de comunicare și colaborare pentru întreaga perioadă a derulării proiectului, 2014-2017. Fiecare echipă a venit cu o prezentare a școlii și a comunității pe care o reprezintă. S-au dezbătut obiectivele proiectului și s-au creionat etapele mobilităților transnaționale, ținându-se seama de specificul activității fiecărei țări. S-au clarificat aspecte importante legate de documentare și de elaborarea produselor proiectului, intermediare sau finale. Au fost negociate elementele implicării elevilor, elemente  care să le faciliteze creativitatea și inventivitatea. În felul acesta, se realizează un obiectiv fundamental al proiectului – dezvoltarea competențelor culturale prin intermediul artelor vizuale.

A;a cum am aflat de la Gabriela Istrate, unul dintre profesorii care au mers în acest schimb de experiență, întâlnirea a permis profesorilor din cele șase școli partenere, patru private și două publice, să-și împărtășească experiențele profesionale, să facă schimb de bune practici. Am sesizat seriozitatea organizării întâlnirii preliminarii, pregătirea tuturor materialelor necesare unui start bun și atenția cu care a fost analizat fiecare detaliu. Încă din prima zi, echipa colegiului târgoviștean a făcut impresie bună prin calitatea documentelor prezentate, dar și prin prestația coordonatoarei de proiect, prof. Cristina Măcriș și a adjunctului, prof. Alina Vîlciu.

S-au stabilit câteva modalități de promovare a activității de cercetare a stilului ”art nouveau”: pe blog-ul proiectului, prin prezentări Prezi, Pinterest sau expoziții virtuale incluzând clădirile reprezentative acestui stil arhitectural din fiecare țară. De asemenea, s-au conturat tehnicile de lucru și s-a evidențiat necesitatea unor aplicații originale, corelate cu domeniul IT.

”În partea a doua a reuniunii, stafful proiectului a selectat logo-ul care va fi aplicat pe toate documentele de proiect. Mare ne-a fost bucuria alegerii logo-ului nostru,  socotit a fi cel mai reușit din cele 18 sigle participante la acest mic concurs.  Un alt moment important a vizat definitivarea chestionarelor care vor fi aplicate elevilor în vederea evaluării cunoștințelor despre stilul art nouveau, domeniile de creație și figurile reprezentative din fiecare stat implicat în proiect. Nu au fost neglijate nici aspectele legate de materialele și documentele care vor fi utilizate în comunicarea stakeholderilor celor șase școli sau de modalitatea de raportare către Agenția Națională. Au fost stabilite tipurile de cheltuieli eligibile și obiectele/materialele care ar putea fi achiziționate din fondurile proiectului pentru optimizarea activității.

În ansamblu, a fost o reuniune extrem de fructuoasă, cu un benefic schimb de experiență, în care s-a văzut gradul de implicare al echipei din Scoția, capacitatea acesteia de a scrie proiecte de calitate. Am plecat cu impresii puternice despre caracterul aplicat al sistemului educațional scoțian, despre multitudinea resurselor didactice folosite în procesul de predare-evaluare. Impresionați am fost  și de demersul profesorilor în sprijinirea elevilor pentru a-și descoperi propriile aptitudini, în vederea formării unei personalități autonome. Dorința cu care ne-am  întors este aceea de a determina schimbarea unor stări de fapt din școala noastră, prin implicarea celor 40 de elevi selectați și 10 profesori, într-un efort colectiv de compatibilizare a sistemului educațional românesc cu cel european”, a declarat profesor Gabriela Istrate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media