Proiectul a vizat educarea și conștientizarea elevilor și a comunității locale cu privire la problemetica delincvenței juvenile, precum și a consumului de droguri/etnobotanice, ]n scopul prevenirii și combaterii victimizării elevilor. El s-a concretizat într-un parteneriat activ între Poliția Municipiului Târgoviște – Poliția de Proximitate, Universitatea “Valahia” din Târgoviște – Facultatea de Drept și Științe Social-Politice, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Școala “I.Al. Brătescu Voinești”, Școala Gimnazială “Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic “Ion Ciorănescu”, toate din Târgoviște.
Beneficiari: 1973 elevi și 83 cadre didactice
Proiectul, coordonat de agent șef principal de poliție Victor Bucuroiu, a avut rolul de a sprijini cadrele didactice, elevii și părinții acestora în combaterea violenței sub orice formă de manifetare a acesteia și a fost pus în practică prin 15 studenți ai Facultății de Drept. Aceștia au venit în fața elevilor de clasele a III-a până la a IX-a și au abordat diverse teme de discuții privind traficul de persoane și delincvența juvenilă, pentru informarea lor în vederea reducerii vulnerabilității față de aceste fenomene.
Numărul beneficiarilor direcți a depășit cifra de 200 de elevi pentru fiecare unitate de învățământ în care s-a implementat proiectul, fiind de 1973 elevi și 83 cadre didactice, astfel:
– Colegiul Economic “Ion Ghica” : 467 elevi și 21 cadre didactice;
– Școala “I.Al Brătescu Voinești” : 481 elevi și 18 cadre didactice;
– Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” : 583 elevi și 25 cadre didactice;
– Liceul Tehnologic “Ion Ciorănescu” : 472 elevi și 20 cadre didactice.
“Am evoluat ca om”
Proiectul a testat abilitățile psiho-pedagogice ale studenților implicați, care au declarat că au avut foarte multe de învățat din activitățile desfășurate. “Am evoluat ca om”, spune Andreea. “Cele mai plăcute experiențe au fost la clasele mici. Chiar am avut de învățat de la ei. Au fost foarte deschiși”, mărturisește Alin Costache. De partea cealaltă, elevii beneficiari s-au declarat schimbați în urma acestui proiect. “La început, am considerat că știu destule despre temă, dar m-am înselat. Nu știam multe lucruri. Iar acum, de exemplu, nu mai urmăresc anumite emisiuni la tv pentru că am conștientizat că ele au effect negativ asupra mea”, povestește Andreea, vizavi de violența prin mass-media, una dintre temele abordate.
Târgoviștea – un exemplu de bună practică pentru România
Partenerii de proiect s-au declarat și ei mulțumiți de proiect, în urma analizei întreprinse asupra rezultatelor. “Proiectul a fost un real success, în primul rând pentru că a folosit ca agenți de promovare a educației elevi și studenți. Este un mare câștig. Apoi a transformat Poliția într-o instituție cu față umană, pentru că prin reprezentanții ei nu a mai fost acea instituție deasupra celorlalți, care constrânge și pedepsește. Ci a coborât printre oameni, Poliția fiind adesea aproape de elevi. S-au produs reale schimbări în mentalitatea și comportamentul copiilor”, a declarat prof. Suzana Ilie, directorul colegiului economic din Târgoviște.
În final s-au acordat diplome reprezentanţilor instituţiilor partenere şi studenţilor implicaţi în activităţi. Date fiind rezultatele și ideile vehiculate, proiectul are șanse mari de a continua, fiind propus chiar pentru a fi promovat la nivel național, de către comisar sef de politie Danil Zepişi, adjunct al șefului Inspectoratului de Politie al Judetului Dambovita.