kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

27 de elevi de la Economic, beneficiari ai unei mobilități Erasmus+. O parte dintre ei s-a întors recent de la Florența

Proiectul Erasmus+ pentru Acreditare Educație școlară (AES4) a debutat la Colegiul Economic “Ion Ghica” din Târgoviște în anul 2020 și dezvoltă atât competențele elevilor, cât și ale profesorilor, în funcție de obiectivele stabilite în fiecare an. În 2024 elevii au fost cei avantajați, unul dintre grupurile de beneficiari întorcându-se recent de la Florența.

img 20241212 wa0031

În prima zi elevii cordonați de prof. Carmen Rădulescu au participat la evenimentul Ethics & Young Entrepreneurs (EYE), un prilej excepțional să descopere importanța eticii în afaceri, mai ales într-o lume marcată de progresul tehnologic și ascensiunea inteligenței artificiale. Evenimentul a subliniat provocările generate de o societate aflată într-o continuă transformare, în care tehnologia influențează fiecare aspect al vieții. De la automatizarea proceselor de lucru până la deciziile strategice în afaceri, etica joacă un rol crucial în asigurarea unui progres sustenabil și echitabil. Globalizarea și inteligența artificială (AI) aduc beneficii majore, dar și riscuri etice semnificative, cum ar fi: compromiterea datelor personale ale utilizatorilor, decizii care pot fi incorecte din punct de vedere moral, amplificarea inegalităților.  Informațiile au fost de mare interes pentru elevii târgovișteni care vizează antreprenoriatul. “Ne-au fost prezentate idei de afaceri ale unor tineri – mi s-au părut interesante, iar unele se pot aplica și în România”, consideră David Cristian Vintilă, elev în clasa a IX-a.

Cea de-a doua zi a mobilității a oferit elevilor CEIGT o ocazie extraordinară de a explora legătura profundă dintre economia de piață și valorile democratice care stau la baza dezvoltării inovației și a antreprenoriatului. În cadrul vizitei la hub-ul de inovație, Nana Bianca, elevii au înțeles cum libertatea economică, transparența și colaborarea pot crea un mediu propice pentru creșterea sănătoasă și sustenabilă a firmelor tinere. Elevii au descoperit că prosperitatea economică și sustenabilitatea socială sunt interdependente și că viitorul antreprenoriatului depinde de capacitatea noastră de a combina tehnologia cu valorile umane, construind afaceri care generează nu doar profit, ci și progres pentru societate.

Cea de-a treia zi de mobilitate a fost dedicată observării procesului democratic la Istituto di Istruzione Superiore Tecnica e Liceale B. Russell – I.Newton din Florența, mai precis observării modului în care elevii școlii dezbat probleme care sunt de interes pentru ei înșiși, propun și analizează soluții și participă la luarea deciziilor în școală, în cadrul Assembly. Assembly-ul reprezintă o întâlnire a elevilor în care se dezbat subiecte de interes general, iar deciziile luate reflectă o implicare reală în viața școlii. Tema discutată în această săptămână a fost una deosebit de actuală și sensibilă: dependența – sub multiplele sale forme.

Dezbaterea a inclus atât abordări psihologice (ce vizează modificarea comportamentului și a relațiilor interpersonale), dar și abordări privind efectele la nivel neurologic și mental pe care expunerea prelungită la anumiți stimuli le pot avea. În centrul acestor întâlniri, totul este despre elevi. Ei decid agenda, ei moderează discuțiile și ei iau deciziile. Spre deosebire de o lecție obișnuită, Assembly-ul transformă sala de clasă într-un forum deschis, unde fiecare voce contează, iar fiecare opinie poate schimba ceva.

mobilitate florenta 2

Cea de-a patra zi a mobilității Erasmus+ a dus grupul de la Colegiul Economic din Târgoviște la o instituție de excelență din industria modei italiene: MITA – Made in Italy Tuscany Academy și au avut ocazia să pătrundem în culisele acestei școli care pregătește forță de mucă pentru case de modă celebre, precum Gucci, Ferragamo, Roberto Cavalli, Patrizia Pepe. Vizita a inclus explorarea a două dintre cele mai importante departamente ale școlii: departamentul de producție obiecte din piele și departamentul de accesorii metalice. Elevii au aflat care sunt procesele tehnologice folosite pentru a crea genți, portofele și alte accesorii, combinând măiestria tradițională cu cele mai noi tehnologii digitale. De asemenea au înțeles aici cum micile detalii fac diferența, precizia și inovația fiind aspectele care asigură un grad ridicat de competitivitate.

mobilitate florenta 3

Cea de-a cincea și ultima zi a mobilității Erasmus+ la Istituto di Istruzione Superiore Tecnica e Liceale B. Russell – I.Newton din Florența a fost dedicată valorilor care transcend barierele lingvistice și culturale: fair play-ul, colaborarea și un stil de viață sănătos. Activitățile zilei au pus accent pe învățare, sport și conexiuni autentice între elevii români și italieni. Elevii târgovișteni au aflat că în Italia educația este mai mult decât un proces academic – este un mod de a forma caractere și de a pregăti elevii pentru viață. “M-a marcat foarte mult cum este la ei școala, cum își educă ei copiii pentru a trăi în societate – la fiecare disciplină au oră de educație civică, inclusiv la Educație fizică și sport. Ei sunt învățați să respecte și să aprecieze tot ce au. Mi-a plăcut și felul în care ei sancționează elevii. La trei abateri, elevii trebuie să facă muncă în comunitate, cu autorități sau ONG-uri. Astfel devin mai responsabili. Și prin modul în care ei primesc absențe îi responsabilizează. La ei, la școală, fiecare elev are o cartelă pe care fiecare o scanează pentru a intra în școală. Chiar dacă întârzii cu un singur minut, îți pui singur absența și își asumi astfel întârzierea. Asta mi se pare că îi ajută pe copii să-și managerieze timpul”, ne-a împărtășit Rareș Toma, elev în clasa a XI-a.

Proiectul le-a prillejuit participanților nu numai cunoștințe și experiențe în plan educativ, dar și personal. “Mi-am îmbunătățit competențele de limbă engleză și cunoștințele de cultură generală” – spune David Vintilă. “Mi-am îmbunătățit abilitățile de comunicare și public speaking, dar și de leadership, pentru că în astfel de proiecte ești deseori nevoit să-ți spui și să-ți susții părerile și să coordonezi colegii”, a adăugat Rareș Toma.

Proiectele Erasmus sunt extraordinare oportunități pentru elevi, care sunt încurajați să depășească bariere lingvistice, sociale, entice etc. “Astfel de proiecte au un impact deosebit asupra elevilor. Vedem efectiv cum se transformă acești copii, cum înfloresc”, compketează prof. Carmen Rădulescu, cea care coordonează de ani buni astfel de mobitițăți la Colegiul Economic “Ion Ghica” din Târgoviște.

mobilitate florenta 1

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media