ortooxacell kiss2022.gif Flax

”100 de ani de la moartea primului rege al României” , Carol I, la ”C.N.”C.Cantacuzino” (VIDEO)

Colegiul Național ”Constantin Cantacuzino”  Târgoviște a găduit astăzi un eveniment cultural deosebit, dedicat implinirii a 100 de ani de la moartea primului rege al țării noastre, Carol I.

Conferința cu tema ”100 de ani de la moartea primului rege al României” a fost organizată de  Colegiul Național ”Constantin Cantacuzino”  Târgoviște, în colaborare cu Aociația Literata „Întoarcerea la adevăratele valori” și s-a bucurat de un public format din elevi, profesori, reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița și Arhiepiscopiei Târgoviște.

Asociația Literata a fost reprezentată la acest eveniment de Cătălin Constantin Dumitru și Mihaela Ștefan.

În cadrul evenimentului, au vorbit despre ce a însemnat domnia lui Carol I pentru România prof. Dr. Gabriela Istrate şi pr. Prof. Adrian Ignat. Din program, au făcut parte și o prezentare tematică de fotografii vechi din perioada Regelui Carol I, precum şi o proiecţie de filme documentare.

De asemenea, o elevă talentată, olimpică națională la nai, de la Liceul de Arte Bălașa Doamna Târgoviște, i-a bucurat pe cei prezenți la eveniment cu un moment artistic.

Carol I – Regele de oțel al României

 Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie, 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc, România a câștigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

Domnia lui Carol I a început, de fapt, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în țară. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.

cantacuzino 5-carol I cantacuzino 6-carol I

cantacuzino 4-carol Icantacuzino 3-carol I

https://www.gazetadambovitei.ro/wp-content/uploads/2014/09/cantacuzino-7-carol-I.jpg

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media