ortooxacell kiss2022.gif Flax

După becul de Fieni, se stinge și speranța ultimilor angajați! Astăzi, oamenii nu au fost primiți în fabrică (VIDEO)

YouTube player

Aproximativ 50 de salariați din cei 104 pe care îi mai are  Steaua Electrică Fieni, au așteptat, astăzi, ore în șir o explicație de la patronatul care le-a interzis accesul în fabrică. La ora 7:00, oamenii au venit la serviciu, dar au găsit un anunț scris de mână, în care erau anunțati că nici un angajat nu are acces în societate.

Oamenii sunt revoltați, dar totodată captivi într-o situație fără ieșire. Patronatul olandez îi tratează ca pe sclavi. Rar primesc un salariu întreg, pentru că tot timpul se găsesc motive pentru a le fi reținute diferite sume. Muncesc în plus fără ca să fie pontați. Cu toate acestea,  sărăcia din nordul județului îi îndeamnă să accepte. Uneori cred că au chiar noroc că din 6.000 de salariați, ei sunt singurii care au mai rămas în fabrică.

În timp ce oamenii sunt ținuți la ușă, peste societate a descins ITM-ul alertat de muncitori. Controlul este în desfășurare, dar, din primele informații societatea a fost amendată pentru nepunerea în practică a unor măsuri impuse de inspectorat. Oamenii lucrau în baza unui acord tacit, fără contract colectiv de muncă, în baza căruia erau plătiți doar dacă făceau un plan de comenzi care nu depindea de angajați. Amenzile și datoriile nu-i sperie, însă, pe reprezentanții patronatului. Societatea a strâns, în ultimii ani, datorii de peste 20 de miliarde de lei vechi către primăria Fieni. Deocamdată nu se știe care este următorul pas pe care îl va fac patronatul olandez, dar Steaua este aproape stinsă.

………………………………..

Becul românesc a început să strălucească la Fieni, în judeţul Dâmboviţa, în 1935. Fabrica a fost  înfiinţată de un grup de oameni de afaceri germani şi români și naționalizată în 1948, când primește denumirae de Steaua Electrică. A fabricat primele becuri cu incadescență ca puteri între 25 şi 100 de waţi care s-au perpetuat până aproape de zilele noastre.” Venirea lui Nicolae Ceauşescu la putere a adus gloria fabricii în  anii ’70, când  la Steaua Electrică sunt construite hale de fabricaţie a sticlei-plumb, secţii de fabricaţie pentru utilaje folosite în tehnica vidului şi linii automate de suflare baloane. Toate permiteau adaptarea permanentă a producţiei la cerinţele pieţei.

Actualul patron Jenne Harder a venit al Fieni înainte de 1989, în calitate de client. Astăzi, societatea este deținută de  Ormalight BV,   producător de surse de iluminat din Olanda. Firma, înfiinţată în 1991, este deţinută de compania J. Harder Holding B.V. care la rândul său este controlată de o fundaţie cu nume similar: Stichting Administratiekantoor J. Harder Holding. J. Harder Holding B.V. mai deţine două companii în Olanda, una care se ocupa de activităţi financiare: Schoenfabriek Beclere B.V. şi una în industria vestimentară Colly Internaţional B.V. În Germania J. Harder Holding B.V. are afaceri în domeniul încălţămintei: Mattil Vertriebs GmbH.

Mai multe despre istoricul societatii AICI. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media